21 / 82

Innovatieve en Duurzame fietsenstalling TinWerf
Den Haag
2015

  • Opdrachtgever

    ROC mondriaan Tinwerf
  • Bouwlagen

    1
  • Bruto oppervlak

    768 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rigobert Nivillac
  • Medewerkers

    Muamer Tabakovic
  • Parkeerplaatsen

    276
Het ROC Mondriaan aan de TinWerf heeft de visie om het onderwijs aantrekkelijker en innovatiever te maken. Om meer van de theorie naar de concrete praktijk te komen willen zij als voorbeeld van deze aanpak en als leerproces een nieuwe overdekte duurzame en innovatieve fietsenstalling realiseren, zo veel mogelijk met en door studenten.

Met een knipoog naar de historie van deze plek hebben wij als basisomhulling voor de fietsenstalling een kas als uitgangspunt genomen. De kas is transparant en heeft open en licht karakter. De fietsenstalling bestaat uit 4 hoofdelementen die het ontwerp vormen; de vloer, de kas, een bewaking en reparatie huisje, en bogen met beplanting.

Het reparatie huisje is als een los volume in de kasstructuur geschoven. Het volume heeft een houten bekleding en een groot horizontaal raam dat uitzicht biedt over het terrein en de studenten die hun fiets komen stallen.

De “triomf” bogen in de kas vormen samen een weefsel waaraan groene beplanting in de kas groeit en er een “berceau” ontstaat. In deze groene frisse wereld stallen de studenten hun fietsen. Door de bogen te laten variëren in hoogte ontstaat er een bijzondere ruimte die in elk gedeelte van de kas een andere beleving met zich mee brengt.
Op de schuine daken van de kas die op het zuiden zijn gericht zitten zonnepanelen. De energie die door deze zonnepanelen opgewekt wordt zal worden gebruikt om de LED verlichting in de kas, de oplaadpunten voor de fietsen en brommers/scooters en het reparatie huisje te voorzien van energie.
De groene beplanting in de kas zorgt voor een duurzame uitstraling en belevingsfeer. Anderzijds draagt de beplanting bij aan een fijn binnenklimaat omdat het fijnstof opvangt, voor schaduw, koeling en extra O2  zorgt in de fietsenstalling. De beplanting wordt met het water dat opgevangen wordt door het dak van de kas bewaterd.

De bogen in de kas zijn gemaakt van zwarte polyethyleen buizen waar water doorheen stroomt. Doordat de buizen zwart zijn absorberen ze warmte onder het glas van de kas goed. Het warme water wat in de buizen stroomt is aangesloten op een warmtepomp die deze warmte omzet zodat deze gebruikt kan worden voor de verwarming van het reparatiehuisje. 

Voor het tot stand komen van de fietsenstalling stond de participatie van de ROC studenten in alle fasen van het project centraal. Door de gevel van de kas met gezichten van de studenten te bekleden wordt extra indentiteit en uitstraling gecreëerd. Wij zijn in de selectie op de tweede plaats geëindigd.