24 / 82

Kantoorgebouw Forum
Amsterdam
1998 - 2001

  • Opdrachtgever

    AM Vastgoed
  • Bouwlagen

    6
  • Bruto oppervlak

    17710 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Hans Kalkhoven
  • Prijzen

    • MIPIM Award, 2002, International best office building 2002
    • FGH Vastgoedprijs, 2002, Beste Kantoorgebouw van 2002
    • Daedalo-Minosse prize, 2002, certificateof recognition international
    • Voorbeeldproject NOVEM, 2001, Duurzaam Gebouw
    • World Architecture Award, 2001, Green Building category
Het pal naast de Rietveld Academie in Amsterdam-Zuid gesitueerde onderkomen voor Loyens & Loeff is ontworpen als een flexibel indeelbaar energiezuinig verhuurkantoor. Een monumentaal atrium in het hart van het pand geeft het gebouw een bijzondere uitstraling.

In het atrium bevinden zich twee paviljoenachtige volumes een met een hartvormige en een met een vierkante plattegrond waarin bijzondere representatieve functies kunnen worden ondergebracht. Om het gebouw in de toekomst eventueel aan meerdere bedrijven te kunnen verhuren zijn alle stijgpunten in de vier hoeken van het atrium geconcentreerd. Aan weerszijden van het atrium liggen twee extra brede geheel kolomvrije kantoorstroken. De entree en het parkeersouterrain zijn zodanig ontworpen dat gebruikers en bezoekers die per auto arriveren niet het gevoel hebben het gebouw ‘via de achterdeur’ te betreden. Automobilisten rijden voor het gebouw langs, aan de zijkant het souterrain in die via een glasstrook zicht biedt op het atrium. Na geparkeerd te hebben komt men uit in dezelfde ‘split-level’ entreehal met receptiebalie waar men ook vanaf maaiveld binnenkomt. Op straatniveau heeft de entreehal bovendien een voorrijdmogelijkheid.
Met het oog op een minimaal energieverbruik is het gebouw voorzien van klimaatgevels en klimaatplafonds in combinatie met ondergrondse warmte- en koudeopslag. De dragende buitengevels bestaan voor de helft uit verdiepingshoog helder glas (klimaatgevel) en voor de andere helft uit verdiepingshoge betonnen gevelelementen die aan de buitenzijde met matglas zijn bekleed. In elk ‘dicht’ geveldeel is een handmatig te bedienen ventilatieluik opgenomen dat wordt gevrijwaard van wind- en geluidhinder door het ervoor hangende glas. De duurzaamheidsmaatregelen in dit project hebben geleid tot een gemiddelde GPR score van 7.8, zeer hoog in de tijd dat het gebouw werd gerealiseerd.Markant onderdeel van het gebouw is het centrale Atrium. Het dak wordt gedragen door gelamineerde houten liggers, met staalkabels onderspannen en rustend op ronde houten kolommen. De verbindingen zijn expressief in staal vormgegeven. De kantoorkamers aan het Atrium hebben houten galerijen en schuifpuien. Bij de receptie is in dit Atrium een lounge voor de bezoekers en een restaurant voor het personeel. Op de verdieping is ook een bibliotheek opgenomen.