76 / 82

Woningen en parkeergarage Koepoortlocatie
Delft
2004 - 2010

  • Opdrachtgever

    Koepoort VOF (Van Roey Projectontwikkeling en Ceres Projecten)
  • Aantal woningen

    15 woningen
  • Bruto oppervlak

    12715 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Joke Stolk, m.m.v. Christina Kaiser
  • Parkeerplaatsen

    320
Met het ontwerp voor de verloederde Koepoortlocatie kregen we de kans om een nieuwe oostelijke entree te maken naar het centrum van Delft. Het programma van woningen, een parkeergarage, een hotel en de openbare ruimte gaven ons de mogelijkheid om die stadsentree nieuwe allure te geven.

Het beleid van de Gemeente Delft was erop gericht om auto’s aan de rand van de binnenstad een parkeervoorziening te bieden. In het verlengde van de oude ophaalbrug naar de binnenstad ligt de Maria Duystlaan waaraan het project is gesitueerd. Deze straat was niet breed genoeg voor een parkeergarage. Daarom loopt de garage door tot onder de woningen. Ook lange hellingbanen in het openbaar gebied waren niet gewenst. Bovendien was de ruimte beperkt doordat er niet te dicht bij het kanaal gebouwd mocht worden en er voldoende breedte moest overblijven voor een ontsluitingsroute voor verkeer uit de binnenstad. Om dit ruimteprobleem op te lossen is een spiraalvormige in- en uitrit bedacht, een zogenaamde ‘wokkel’. Via korte hellingbanen in de wokkel rijdt men naar de twee parkeerlagen en via een zelfde wokkel weer omhoog. De garage is diep onder de straat gelegd om er boven toch bomen te kunnen planten. Boven een deel van de garage staat een woonblok van 15 woningen.
Onder deze woningen is in de garage meer hoogte die is benut voor een dubbel hoge parkeervoorziening met autoliften voor bewoners. Op de smalle kavel is een ideale woon/werkwoning bedacht met een ingang voor de woning aan de stadszijde en een ingang voor het werkdeel aan de andere kant van het blok. Aan deze zijde heeft het woonblok de hoogte van de bestaande lage huisjes aan de overkant. Aan de stadszijde was stedenbouwkundig meer hoogte gewenst. Daarom is de bouwhoogte op de hoeken vier lagen en daartussen afwisselend drie en vier lagen. Bewoners mogen de woningen van drie lagen  zelf uitbreiden tot vier lagen. Midden in de woningen ligt een patio aan de keuken, wat de woningen heel bijzonder maakt. Het project is ontworpen in 2004 en na de oprichting van de Studio in 2007 gebouwd.

“De garage is een van de mooiste van Nederland. Bovengronds is een zeer geslaagde samenhang ontstaan tussen gebouwen, woonomgeving en gebruikte materialen.”
Peter Barendse, projectleider Ceres projecten