59 / 83

Uitbreiding Basisschool Tiliander
Tilburg
2017 - 2019

  • Opdrachtgever

    Stichting Pallas
  • Bouwlagen

    2
  • Bruto oppervlak

    610 m2
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rigobert Nivillac
  • Medewerkers

    Romano van den Dool
Basisschool Tiliander is een Vrije school gelegen nabij het spoor in Tilburg. Door de groei in leerlingenaantallen is de school genoodzaakt om uit te breiden met 5 lokalen en ondersteunende functies. Met de uitbreiding wordt ook het speelterrein voor de leerlingen vergroot.
Het oorspronkelijke gebouw is in 1993 gebouwd in een antroposofische architectuur gekenmerkt door een “cellen” structuur met afgeschuinde hoeken en vlakken. In de periode tussen 2002 en 2007 is het gebouw meerdere keren uitgebreid met extra lokalen en ondersteunende functies, deze eerdere uitbreidingen zijn gekoppeld aan het oorspronkelijke gebouw.

Het ontwerp van Studio Leon Thier is gebaseerd op de volgende uitgangspunten: de uitbreiding is direct gekoppeld aan het bestaande gebouw zodat het hart van de school centraal blijft,
het ontwerp houdt rekening met de bestaande mooie grote bomen zodat deze niet gekapt hoeven te worden en het bestaande schoolplein blijft zijn kwaliteit behouden met oriëntatie volop in de zon.
Voor het gevelontwerp is de structuur van het bestaande gebouw leidend geweest. De architectuur is een continuering van het oorspronkelijke gebouw en de eerdere uitbreidingen waarin de schuine vlakken, nissen en materialisering een geheel vormen.
De klaslokalen zijn groots opgezet met grote ramen voor veel daglicht. De extra brede gang biedt ruimte voor multifunctioneel gebruik en de aan de gang gelegen pui zorgt ook hier voor veel daglicht.
De nieuwe luifel vormt als het ware een opgetilde loper die de entree markeert en je meeneemt naar de ingang van het schoolgebouw.