27 / 82

Metro Remise RET Waalhaven
Rotterdam
2009 - 2012

  • Opdrachtgever

    RET
  • Bouwlagen

    2
  • Bruto oppervlak

    6286 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    Hans Kalkhoven, m.m.v. Leon Thier en Rigobert Nivillac
  • Interieurarchitect

    Elisabeth Tukker
De Remise Waalhaven is sinds 1974 de onderhoudswerkplaats voor de Metro’s en Sneltrams van de RET in het Rotterdamse Waalhavengebied. Door de modernisering en vlootuitbreiding i.v.m. de RandstadRail lijn was een grootschalige gebouwrenovatie noodzakelijk.
Het openbaar vervoerbedrijf van Rotterdam, de opdrachtgever voor de verbouwing, was ontevreden over het plan dat voor lag. Onze Studio werd gevraagd  om een middag te komen brainstormen over oplossingen. In een rondetafel discussie over de eisen en knelpunten kwamen direct al zoveel bruikbare ideeën boven, dat men besloot om onze Studio de opdracht te geven deze ideeën verder uit te werken. Naast de gewenste verbeteringen werden structurele ingrepen, verfraaiingen en besparingen gerealiseerd. De onpraktische entreehal werd volledig gestript en ervoor in de plaats kwam een hoge lichte entreehal met een nieuwe trap. Het voorheen anonieme bedrijfspand is nu voor de Rotterdammers zichtbaar aanwezig. De grote glazen pui met gevelgroot het RET logo en Metro front visualiseren de functie van het gebouw. Bij binnenkomst is op de muur naast de trap het metrotracé een eye catcher. Vanuit dit nieuwe trappenhuis is over de onderhoudshal heen een goed begaanbare nieuwe verbinding gemaakt met de meer naar achteren gelegen tweede onderhoudshal en emplacement.
De personeelsruimten zijn verfraaid en hebben nieuwe kleuren gekregen in de huisstijl van de RET. Alles bij elkaar lijkt het of het stoere gebouw gloednieuw is. Ook technisch werd het gebouw aangepast. De daarvoor benodigde bouwkundige aanpassingen werden getekend en begeleid door onze partner in dit werk, HTV bouwtechniek.

“Het bewijs dat “meer” met “minder” mogelijk is.”
Dick Huybens, projectleider RET