30 / 82

Multifunctionele accommodatie Het Nest
Pijnacker-Nootdorp
2008 - 2013

  • Opdrachtgever

    Gemeente Pijnacker-Nootdorp
  • Bouwlagen

    3
  • Bruto oppervlak

    7564 m2
  • Architect

    • Studio Leon Thier
    • No Label
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Annemiek Braspenning, m.m.v. Rob Janssen Bouwmeester
  • Medewerkers

    • Rigobert Nivillac
    • Chiara Poggi
‘Twee gebouwen als paviljoens in het park’ was ons ontwerpthema voor de multifunctionele accommodatie Keijzershof, thans Het Nest. Met een verhoogde plint als zitrand staan de twee gebouwen met hun voeten in het park, met hofjes als ‘uitsnijdingen’ in het gebouw wordt het park ‘de school binnen gehaald’.
 
Aan een centraal entreeplein kunnen de kinderen veilig spelen. Aan de ene kant van het plein liggen twee basisscholen de Keizerskroon en de Vlinderboom, aan de andere kant een basisschool voor speciaal onderwijs Het Prinsenhof en de gezamenlijke sporthal met ontmoetings- en kleedruimten voor o.a. handbalvereniging Oliveo. Op de zonnige hoek liggen de lokalen voor de kinderopvang Skippy/Pepijn. De twee gebouwen zijn met een loopbrug verbonden, zodat de leerlingen droog over kunnen steken. Het beeldmerk voor het noordelijke gebouw is een grote centrale hal met een vrolijke ‘Tribunetrap’ met kleurige zitkussentjes. De twee speellokalen kunnen met grote schuifwanden bij deze hal worden getrokken. De hal is zo ruim genoeg voor gemeenschappelijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest. Ook van de eerste verdieping naar de tweede biedt zo’n Tribunetrap een leuke pauze- en ontmoetingsplek.
Binnen de scholen liggen de lokalen aan leerpleintjes en meanderende gangen, waar de kinderen zelfstandig kunnen werken. De lokalen hebben  schuifpuien naar de brede gangen en naar de gaanderijen. Als in een openluchtschool kunnen kinderen hierdoor ook buiten leren. De gaanderijen werken als zonneluifels en geven het gebouw zijn karakteristieke beeld, samen met de gegolfde lichtgrijze prefab elementen. De twee gebouwen zijn buiten witgrijs met paarse accenten en binnen geven kleurige nissen in een witte basis de scholen een frisse en vrolijke sfeer.
Niet eerder vertoond in Nederland is een luchtventilatiesysteem dat gebruik maakt van natuurlijke ventilatie, ontwikkeld samen met W/E adviseurs. Buitenlucht wordt via de plafonds de klaslokalen in geleid en in de winter wordt deze met warmwaterspiralen ook nog eens voorverwarmd. Het gebouw haalt met dit alles energielabel A, en een GPR-score voor duurzaamheid van gemiddeld 8,2.

“Door goede samenwerking met de gebruikers is MFA Het Nest klaar voor de toekomst.”
Richard Giorgi, projectleider
Gemeente Pijnacker Nootdorp