65 / 82

Villa Ammerlaan
Bleiswijk
2008 - 2012

  • Opdrachtgever

    Familie Ammerlaan
  • Bouwlagen

    1
  • Bruto oppervlak

    281 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    Hans Kalkhoven, m.m.v. Leon Thier
  • Interieurarchitect

    Elisabeth Tukker
  • Medewerkers

    Rigobert Nivillac
Hoe maak je een bedrijfswoning op een kavel van 300 meter lang en 30 meter breed, ingeklemd tussen de kassen? Hoe maak je een huis voor een gezin dat graag buiten is?

Hans Ammerlaan kweekt al sinds zijn jeugd ‘succulenten’ (vetplanten). Hij heeft daar in de loop der jaren een mooi bedrijf mee opgebouwd. Regelmatig gaat hij naar plekken over de hele wereld om nieuwe soorten te zoeken.
Voor zijn bedrijf Ovata, ontwierp Hans Kalkhoven het aangezicht van de nieuw te bouwen kas in 2006/2007.
Op de bijzondere voorgevel staan succulenten afgebeeld in ‘fotoprint op beton’. Internationaal werd deze gevel een goed voorbeeld van deze techniek.
Toen de familie Ammerlaan een eigen huis wilde laten bouwen kwamen ze terug vanuit het vertrouwen in ‘hun’ architect. De lange smalle kavel werd uitgangspunt voor een bijzonder huis. Omdat het gezin dol is op het buitenleven, was dit een belangrijk onderdeel voor het ontwerp. Het huis ligt in een U-vorm. Bij binnenkomst is er door de glazen pui uitzicht op de 300 meter lange tuin. Links daarvan, op de zon, ligt het woongedeelte en keuken.
Rechts, in de koelte, de slaapkamers en badkamer. De twee vleugels omarmen een met glas overdekt buitenterras. De meeste ruimten hebben uitzicht op dit lichte terras. Aan het woongedeelte bevindt zich een lange pergola, zodat het gezin ook daar buiten kan zitten.
De Studio werd ook gevraagd voor een inrichtingsplan, op basis waarvan de familie zelf hun inrichting kocht.
De ruimte van het huis wordt aan beide zijden begrensd door een muur van Indische steen, die de opdrachtgevers zelf zijn gaan kopen in India. Een lange rij populieren versterkt het effect van de lange tuin. Achter de tuin ligt een weiland met Galloway koeien. De tuin en het weiland worden van elkaar gescheiden door een ‘Engelse haha’ (een soort greppel). Hierdoor is een natuurlijk afscheiding gecreëerd en kunnen de koeien toch dicht bij huis lopen.

“Wonen in dit huis is nog elke minuut genieten.”
Hans en Karin Ammerlaan, opdrachtgevers