37 / 82

Politieacademie
Apeldoorn
2003 - 2010

  • Opdrachtgever

    Politieacademie
  • Bouwlagen

    5
  • Bruto oppervlak

    33000 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Hans Kalkhoven, m.m.v. Martijn de Visser en Wessel Reinders
  • Prijzen

    • Gulden Fenix, 2011, Nationale Renovatieprijs
    • Architectuurprijs Apeldoorn, 2010, jaarlijkse architectuurprijs
    • Publieksprijs dagblad De Stentor, 2010, jaarlijkse publieksprijs
Op 6 september 2010 heeft Hare Majesteit Koningin Beatrix in Apeldoorn de Politieacademie geopend. Het gebouw, ontworpen door architect van Hardeveld in 1932, ging met deze transformatie een nieuwe periode in.

Markant middelpunt van het ontwerp is het centrale atrium, een met 25 meter hoge boogvormige spanten overkapte voormalige binnenplaats, nu het nieuwe hart van het complex. Hier is de mediatheek en vinden de studenten vele studieplekken op nieuwe balkons en in de voormalige breviergangen. Een lounge met terras vormt een welkome ontmoetingsplek in dit nieuwe atrium. De nieuwe hoofdentree is gelegen aan de oostzijde van het complex, tussen de voormalige kapel en het ‘zusterhuis’ in. De bezoeker komt in een ruime vestibule en gaat ofwel via een nieuwe ‘doorsteek’ naar het centrale atrium of gaat rechtsaf naar de congreszaal, in het voormalige theater, en het restaurant in de voormalige kapel. Linksaf heeft het instituut Werving en Selectie zijn eigen ingang in het voormalige zusterhuis. In twee nieuwe vleugels zijn functies ondergebracht die niet in het bestaande gebouw pasten; zoals de keuken van het restaurant en de facilitaire voorzieningen, twee schietbanen, vier praktijkhuizen voor de opleiding forensisch onderzoek, ruimten voor oefeningen Plaats Delict en een onderzoeksgarage verkeer.
Het van oorsprong wat gesloten complex is transparanter gemaakt met nieuwe openingen in de gangen gedragen door stalen portalen. Een mix van ruimten aan de gevel en in de brede gangen, nodigen uit tot (samen) werken, leren en kennisoverdracht. De in het verleden dicht getimmerde slaapzolders zijn in hun volle hoogte teruggebracht en zijn prettige werklandschappen geworden. Door een slimme combinatie van het gebruik van aardwarmte in de winter, aardkoeling in de zomer, een overdruksysteem en achterzetramen, kreeg het gebouw een comfortabel klimaat en konden de bestaande monumentale vensters toch worden behouden.
Studio Leon Thier kreeg de opdracht voor het interieur op basis van ‘Het Nieuwe Werken’. Daarmee konden wij het ‘Gesamtwerk” af maken van concept tot en met het laatste detail.

“Leon Thier heeft met zijn kathedrale Atrium de verbinding gelegd tussen politie onderwijs en de buitenwereld.”
Ad van Baal, Hoofdcommissaris van Politie (bd)