42 / 82

Seniorenwoningen Oud Krispijn
Dordrecht
2001 - 2003

  • Opdrachtgever

    Krispijn Wonen Dordrecht
  • Aantal woningen

    44 woningen
  • Bruto oppervlak

    9.212 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Marie Jeanne Sas, m.m.v. Wessel Reinders
Oud Krispijn in Dordrecht is een volgens de tuinstadgedachte gebouwde arbeiderswijk uit de jaren ’30. Het wooncomplex voor senioren 'Land van Krispijn' is, naast de wijkpost voor de politie, één van de startprojecten voor herstructurering van de wijk.

Het gebouw is ingetogen ingepast in de oorspronkelijke bebouwing, met zo nu en dan een citaat uit die tijd, zoals traditionele baksteendetails en een keramieken dakrand. Samen met moderne materialen en technieken en flexibele indelingsmogelijkheden is het een gebouw voor de toekomst en een opmaat voor hernieuwd leven in deze prachtige wijk. Het complex bestaat uit 44 ruime gelijkvloerse driekamerappartementen, verdeeld over drie bouwlagen, met bergingen in het souterrain. Uitgangspunten waren eenduidig materiaalgebruik, zorgvuldige detaillering en kleine schaal, voortbouwend op het karakter van de oorspronkelijke bebouwing.
De lange gevel vormt een geknikte pleinwand van een nieuwe openbare ruimte, ontstaan door sloop van een verouderd woningblok.

De gevelwand aan het plein krijgt door willekeurige wisseling van horizontale en verticale raamvlakken een ritmische accentuering.Het hoofdtrappenhuis heeft door haar plek in één van de knikken een bijzondere ruimtelijkheid. Het daar opgetilde dak zorgt voor een accent vanaf het plein en voor fraaie lichttoetreding in de hal.
Vanwege uitzicht en sociale veiligheid zijn de woonkamers georiënteerd op het plein en zijn de woningen ontsloten aan de achterzijde.
De begane grond is opgetild van het maaiveld. De haag langs de voorgevel zorgt voor afstand, maar Franse balkons, bloembakkorven en grote raamoppervlakken maken het contact met het plein open en vriendelijk. 
De woningtoegang wordt bereikt via galerijen, die op afstand liggen van de gevel. Een betonnen terras vormt de brug naar de voordeur.  De bovenste galerij is afgedekt met een markante glaskap. Samen met de tuin een aangename nieuwe woonplek.De witte achtergevel maakt met de tuin deze zijde tot een frisse woonwereld. Via de vides bereikt daglicht de slaapruimtes en hebben bewoners contact over verschillende verdiepingen.