56 / 103

Stedenbouwkundig ontwerp Berkel en Rodenrijs
Berkel en Rodenrijs
2009 - 2009

  • Opdrachtgever

    Blauwhoed ontwikkeling
  • Bouwlagen

    0
  • Bruto oppervlak

    56335 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Hans Kalkhoven, m.m.v. Giulia Rossetti
Berkel Rodenrijs bouwt al jaren aan een zeer fraaie uitbreidingswijk. Binnen deze wijk ligt een ontwikkellocatie van Blauwhoed, die door de crisis niet meer haalbaar bleek.

Aan ons werd gevraagd of wij een nieuwe stedenbouwkundige opzet zouden kunnen maken, waarbij wij de bestaande uitgangspunten van het oorspronkelijke ontwerp zouden behouden, zoals een groen karakter en de hoge dichtheid, maar zonder overdekt parkeren. Onze oplossing was om het parkeren geheel naar de randen van de locatie te brengen, met brede paden naar de woningen, zo nodig incidenteel toegankelijk.
De woonblokken liggen noord-zuid, om zoveel mogelijk zon in de tuinen te hebben. Door de relatief eenvoudige blokken enigszins ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaan veel bijzondere kopwoningen, die zorgen voor de gewenste variëteit in soorten woningen en koopprijzen.

“Waarom moeilijk doen als het samen kan, beschrijft exact de wijze waarop Leon door relatief simpele oplossingen de gestagneerde ontwikkeling samen met ons vlot wist te trekken.”
Johan de Vries, adjunct-directeur Oostelbos Van den Berg (voormalig directeur Blauwhoed)