46 / 82

Station Hollands Spoor Zuideringang
Den Haag
1993 - 1995

  • Bouwlagen

    0
  • Bruto oppervlak

    3350 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    Leon Thier, m.m.v. Hans van Beek
Station Hollands Spoor is één van de twee hoofdstations van Den Haag. De 19e Eeuwse architectuur van dit station spreekt zeer tot de verbeelding.

Belangrijk onderdeel van het Stedenbouwkundig plan voor het Laakhavengebied (Atelier Pro, Hans van Beek, Leon Thier mmv Vincent Scholten) was om direct vanuit de nieuwe voetgangers en fietstunnel van Station Hollands Spoor op het nieuwe Stadsplein te komen voor de Haagse Hogeschool.

De Zuideringang ligt grotendeels ingegraven in de spoordijk die wordt doorsneden door deze nieuwe fiets- en voetgangerstunnel. De bestaande Waldorpstraat is omhoog gebracht met een viaduct, zodat de vele voetgangers veilig de lage Waldorpstraat over kunnen steken. Dit viaduct vormt het dak van de nieuwe stationshal. Het station heeft een duidelijk gezicht naar het plein met als kenmerkend element een langgerekte keerwand met een glazen uitwaaierende luifel. De luifel opent naar het nieuwe stationsplein, recht tegenover de entree van de Haagse Hogeschool.