78 / 82

Woon-Zorg complex Castrovalva
Almere
2003 - 2010

  • Opdrachtgever

    Zorggroep Almere, Woningstichting Ymere
  • Aantal woningen

    110 woningen
  • Bruto oppervlak

    6000 m2
  • Architect

    • Atelier Pro
    • Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Johan Blokland, m.m.v. Joke Stolk en Hans Kalkhoven
  • Medewerkers

    Rigobert Nivillac
Castrovalva is een plek waar mensen ondersteund worden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen in hun eigen woning in de wijk of in het zorgcentrum.

In 2000 was het idee over de opzet van Castrovalva landelijk een nieuwe tendens. Het complex is ook bestemd voor jonge gezinnen die vooral gebruik maken van het gezondheidscentrum en voor  ouderen, mensen met een handicap, langdurig zieken en demente bejaarden. Het idee was om bewoners in het gebouw en in de wijk een plek te bieden, met een groot aanbod aan zorg, van eerstelijnsgezondheidszorg tot en met verpleeghuiszorg. Zelfs langdurig zieken kunnen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Het gebouw ziet er zoveel mogelijk uit als een ‘gewoon’ woongebouw. Het ligt aan één zijde aan een park midden in de wijk en met de kop aan een vijverpartij. Hier zijn de woningen voor zelfstandige ouderen op georiënteerd. In de gevel is een kunstwerk van Roy Villevoye opgenomen. In de gevelpanelen is met een reliëf een foto overgebracht van de ontmoeting tussen twee mensen, symbool voor de bedoeling van het gebouw als ontmoetingsplek. De galerij aan de achterzijde van de woningen is los voor de achtergevel gelegd, waardoor er tegen de woning aan brede balkons ontstaan op de zonzijde. Aan werskanten van de binnentuin liggen de groepswoningen voor demente ouderen op de begane grond en op de verdiepingen de woningen voor langdurig zieken.
De plattegrond daarvan kreeg door een slimme indeling zelfs het predicaat voorbeeldproject van het Ministerie. Tussen dit bouwdeel en de rest van het zorgcentrum liggen de stafruimten over meerdere verdiepingen, zodat de medewerkers gemakkelijk bij beide bouwdelen kunnen komen om snel zorg te verlenen. Het gezondheidscentrum ligt rond een Atrium en grenst aan de binnentuin, met op de begane grond het consultatiebureau voor jonge kinderen  en op de hoek een restaurant (met buitenterras) dat ook voor de buurt toegankelijk is. Op de verdieping –ook bereikbaar met lift- zijn de artsenkamers en ruimten voor fysiotherapie. In het Atrium staat een beeld van Marte Röling. De ruimten voor dagopvang zijn bewust laag gehouden, zodat de zon lekker in de binnentuin kan schijnen.

“Mensen komen graag in Castrovalva: “hier doen we het samen” zeggen hulpverleners tegen me. Het gebouw stimuleert om patiënten en bewoners op hun gemak te stellen, zich welkom te voelen.”
Bert Groot Roessink, bestuurslid Zorggroep Almere, initiatiefnemer