11 / 83

Bureau Levende Have, Regiopolitie Haaglanden
Den Haag
1996 - 2001

 • Opdrachtgever

  Regiopolitie Haaglanden
 • Bouwlagen

  2
 • Bruto oppervlak

  3250 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Allard Assies
Het Bureau Levende Have biedt onderdak aan de paarden- en hondenbrigades van de regiopolitie Haaglanden.

Het nieuwe onderkomen van in totaal ca 3.250 m2 is gesitueerd in het recreatiegebied Madestein aan de westrand van Den Haag. De verschillende opstallen zijn zodanig ingebed in de nieuwe groenstructuur dat de combinatie van bebouwing en beplanting een positieve bijdrage levert aan de natuur- en belevingswaarde van het gebied. Op het buitenterrein zijn verder stapmolen, binnenbak en hondenoefenterrein gesitueerd aan weerszijden van een centrale 'as'. 
In de manege wordt geoefend in allerlei situaties die zich voor kunnen doen zoals Prinsjesdag, maar ook optredens bij demonstraties. Het gebouw is zo ontworpen dat de paarden gewend raken aan buitenklimaat zonder tocht en onverwacht geluid. Daarom zijn de stallen onder hetzelfde grote manegedak onder gebracht.


 
Het kantoorgebouw is ontworpen als een uitzichttorentje. Op de begane grond bevindt zich ook de snuffelruimte voor de hondenbrigade. Hier worden bewijsstukken aan de speurhonden voorgelegd en hun herkenning gefilmd.
​De hondenhokken zijn gesitueerd in een kunstmatige dijk, dit om het geluid van de blaffende honden zoveel mogelijk voor de omgeving te dempen.