1 / 82

Supermarkt, woningen en Parkeergarage
Scheveningen
2011 - 2017

  • Opdrachtgever

    Hoogvliet Beheer, Hazerswoude-Rijndijk
  • Aantal woningen

    66 woningen
  • Bruto oppervlak

    11643 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rigobert Nivillac, m.m.v. Hans Kalkhoven
  • Medewerkers

    • Romano van den Dool
    • Nico Verbeek
    • Irene Hoekstra-Otten
  • Parkeerplaatsen

    92
Komend vanuit Den Haag via het Scheveningse Bos lag Scheveningen Dorp vroeger aan een plein. Dit plein is nu een chaotisch verkeersknooppunt, het foeilelijke Postkantoor op de hoek is inmiddels gesloopt. Onze ambitie is om Scheveningen weer een plein terug te geven en de hoek van de Badhuisstraat een mooi nieuw gebouw.
 
Op de begane grond van het nieuwe gebouw komt een levendige functie aan het plein met een nieuwe supermarkt. Daaronder biedt een parkeergarage van twee verdiepingen de bezoekers en bewoners voldoende parkeergelegenheid. Op de verdiepingen boven de supermarkt komen 66 wooneenheden voor de Stichting Limor. Deze zijn bedoeld voor mensen met levensmoeilijkheden, die hier tijdelijk wonen en met permanente begeleiding weer een zelfstandige woonplek kunnen vinden. Het ontwerp voor het gebouw wordt gekenmerkt door een ‘solitair’ volume met afgeronde hoeken dat de belangrijke positie van het gebouw aan het plein benadrukt. Samen met het voormalige GAK-gebouw vormt het nieuwe gebouw de “poort naar de Badhuisstraat”. De gevels van de woningen hebben aan de woon- en slaapkamer een ‘frans balkon’. Hierdoor is er vanuit de woningen mooi zicht op het plein. 
In het ontwerp van de gevel zijn schuivende zonweringpanelen opgenomen. Deze voorkomen dat de woningen te veel opwarmen, bieden de nodige privacy aan de bewoners en de gevel heeft een steeds wisselend beeld afhankelijk van het gebruik. De gevel van de supermarkt op de begane grond wordt ‘echt Haags’ bekleed met natuursteen. Daarboven metselwerk van een zandkleurige steen, die een link legt tussen de locatie en de kleur van de nabij gelegen duinen en het strand. Aan de Badhuisstraat komen op de verdieping de werkruimten voor Limor en de gemeenschappelijke ruimte voor de supermarkt, met daaronder de expeditie ingang. Dit bouwdeel is ontworpen als ‘klassieke’ panden, waarmee een goede aansluiting wordt gemaakt op het beschermd dorpsgezicht van de Badhuisstraat.
 
“Hoogvliet Beheer vond een markante locatie en Studio Leon Thier ontwierp een markant gebouw: een wisselend gevelbeeld op een levendig plein.”
Cor-Jan Schreuder,
directeur Hoogvliet Beheer