6 / 82

Bibliotheek Haagse Hogeschool
Den Haag
2010 - 2012

  • Opdrachtgever

    Haagse Hogeschool
  • Bouwlagen

    2
  • Bruto oppervlak

    1940 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    Leon Thier, m.m.v. Rigobert Nivillac
  • Interieurarchitect

    • Floor Thier
    • Leon Thier
De nieuwe ontsluiting van de bibliotheek aan het Atrium, in het door ons ontworpen ‘Plein+ project’, bleek in 2009 vanaf dag één een groot succes. De centrale bibliotheek en het nieuwe studielandschap werden sindsdien zo frequent gebruikt, dat aanpassing hard nodig was. Bovendien nam de behoefte om, in plaats van thuis, in het schoolgebouw zelf te blijven studeren, zeer snel toe.
 
Studenten van tegenwoordig studeren veel meer dan vroeger binnen de muren van het onderwijsgebouw in plaats van alleen op hun kamer. Daardoor groeide de behoefte om de bibliotheek geschikt te maken voor het studeren in kleine projectgroepen en naast de drukke studielandschappen aan het Atrium, ook heel rustige stille individuele studieplekken te realiseren. Aansluitend aan de entree van de bibliotheek en de ‘Study Plaza’ is op de eerste verdieping een nieuw studiegebied ontworpen waar individueel en in groepen gewerkt en overlegd kan worden. Eyecatchers zijn hier de met akoestisch materiaal beklede vernieuwde witte ‘lantaarn’, de vide die een visuele verbinding vormt met de begane grond en een nieuw rond ‘studie eiland’, waar studenten in en aan kunnen zitten studeren. Een lange bank met tafeltjes aan het raam, geven een gezellige ‘cafésfeer’ en nodigen uit om hier te blijven studeren.
Op de begane grond zijn de bestaande boekenkasten behouden en uitgebreid met lage tijdschriftkasten. Hier zijn rustige individuele werkplekken gemaakt in zogenaamde akoestische ‘Cubicles’, een eigen ontwerp. Recht tegenover de trap, waar iedereen de bibliotheek binnenkomt, is de nieuwe infobalie. Een lange studietafel, de reeds aanwezige studiegalerij en de studienissen zijn hier de opvallende elementen. Alle tafels en studienissen zijn ‘custom made’ door ons ontworpen en vormen een nieuwe eigen onderwijslijn. De kleuren en de sfeer van de nieuwe bibliotheek sluiten aan op het eveneens door ons ontworpen project Plein+ uit 2008, dat geïnspireerd was op het kleurenpalet van rond de Middellandse Zee. Witte tafels met eikenhouten accenten geven de bibliotheek een frisse sfeer en de druifkleurige bank en wanden sluiten mooi aan bij het azuurblauw van de stoelen.
 
“Onze bibliotheek loopt goed, we tellen ruim 3500 bezoekers per dag en men heeft inmiddels ontdekt dat je vroeg moet komen om zeker te zijn van een plekje bij de cubicles.”
Tecla ten Berge, hoofd Bibliotheek