52 / 82

Studentenhuisvesting Erasmus Universiteit
Rotterdam
2009 - 2013

  • Opdrachtgever

    Vestia Stadswonen Rotterdam, overgenomen door SSH Utrecht
  • Aantal woningen

    350 woningen
  • Bruto oppervlak

    16500 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier, m.m.v. Chiara Poggi en Ferry Raedts
    • Hans Kalkhoven, m.m.v. Rigobert Nivillac
Als onderdeel van de transformatie en uitbreiding van de gebouwen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, wilde de Universiteit  woningen voor  studenten op de Campus realiseren.
 
Naast grote uitbreidingen voor onderwijs wilde men ook buitenlandse studenten werven en huisvesten. Het door ons ontworpen ‘Hatta Building’ voldoet aan deze behoefte. Het gebouw markeert de oostelijke nieuwe entree van de Campus en ligt aan de nieuwe oost-west gelegen ‘Plaza’. Deze wordt het nieuwe voetgangershart voor de Campus en vormt de centrale ontsluiting, met een onder de plaza gelegen parkeergarage. Het gebouw bestaat uit 350 studenteneenheden op de verdiepingen en herbergt op de begane grond aantrekkelijke functies, zoals een sportschool en horecagelegenheid, die de levendigheid van de plaza versterken. De studentenkamers hebben eigen sanitair en pantry en zijn per drie gegroepeerd aan een gemeenschappelijke keuken. Tevens zijn er zelfstandige tweekamer appartementen. De studentenkamers zijn grotendeels gemeubileerd om vooral eerstejaars en buitenlandse studenten onderdak te bieden.
Op de hoogste verdiepingen zijn ook grotere appartementen. In de kamers is de verwarming in een brede koof weggewerkt, wat een aangename zitplek aan het lage raam biedt. Elke gang heeft zijn eigen kleur en gekleurde glazen bouwstenen geven hier een speels licht. In de gevels wilden wij de metafoor verbeelden van de basisstructuur die de student wordt aangeboden bij zijn opleiding en de diversiteit die hij daarna in zijn studie ontmoet. Rondom en over de volle hoogte van het gebouw vormen rigide stroken van donker metselwerk een evenwichtig ‘raster’. Binnen dit raster liggen metselwerk vlakken van zandkleurige steen wat dieper, met weer uitstekende kopjes van de metselstenen. In dit raster van donkere en lichtere steen wisselen bijna verdiepinghoge ramen met glazen franse balkons elkaar af in een schijnbaar willekeurig patroon. Daardoor ontstaat een sterk beeld in de gevel, die zeker bij strijklicht heel expressief is. De studenten noemen het gebouw liefdevol ‘knäckebröd’.


“Een uniek, modern studentencomplex op een veelbelovende, moderne campus. De uitvoering is mooi en straalt klasse uit.”
Dorota de Blanken, Manager Short Stay & Communicatie,
SSH Rotterdam