39 / 82

Politiepost Krispijn
Dordrecht
1999 - 2001

  • Opdrachtgever

    Politie Zuid-Holland-Zuid te Dordrecht
  • Bouwlagen

    2
  • Bruto oppervlak

    512 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Johan Blokland
In de wijk Oud-Krispijn zijn op sociaal- en stedenbouwkundig vlak verbeteringen ingezet om een beter woonmilieu te verkrijgen.

In de driehoek tussen de Brouwersdijk, de Genestetstraat en de Krispijnseweg ontstond door de sloop van 73 woningen, ruimte voor een park, seniorenwoningen en een politiepost. Eén van de eerste ingrepen was de realisering van een wijkpost voor de politie en  seniorenwoningen ‘Land van Krispijn’  (2001-2002)  
Om voor het politiepersoneel - binnen de wijk Krispijn - een prettige thuis- en uitvalsbasis te creëren, is in het gebouw een centrale hal ontworpen. Rond deze hal liggen de verschillende ruimtes die door transparante binnengevels visueel met elkaar zijn verbonden. In de hal zijn shedkappen toegepast waardoor het mogelijk werd dat noorderlicht de ruimte binnen treedt. Op deze wijze is een transparante en open sfeer tot stand gebracht.
 

In het gebouw zijn verder alle benodigde functies ondergebracht zoals een garage voor de surveillancewagen en ophoudkamers voor aangehouden personen. De vrij gesloten buitengevel is ter plaatse van de publieksentree geheel opengewerkt. Hierdoor is er voor de omwonenden direct zicht op de balie en de publieksfuncties en hebben de baliemedewerkers zicht op de omgeving.