62 / 82

Uitbreiding middelbare school Pegasus
Oostende, Belgiƫ
2011

  • Opdrachtgever

    Vlaams Bouwmeester
  • Bouwlagen

    2
  • Bruto oppervlak

    2600 m2
  • Architect

    • Studio Leon Thier
    • HET Architectenbureau
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rene Hoek, m.m.v. Jeronimo Mejia en Rigobert Nivillac
De omstandigheden waarin een groot aantal schoolgebouwen zich in België bevinden is niet meer van deze tijd. Daarom is samen met de Vlaams Bouwmeester het project “Scholen voor morgen” gestart.

De noodlokalen van de school Pegasus in Oostende waren hard toe aan een definitieve vervanging. Men vatte het idee op om tevens een overdekte ontmoetingsruimte te maken bij slecht weer. Het terrein heeft veel last van de altijd aanwezige wind die uit het zuidwesten komt over de open vlakte van het aangrenzende vliegveld van Oostende. Elke pauze moeten de Belgische kinderen buiten doorbrengen. Het idee achter het concept is om voor de leerlingen diverse buitenplekken te maken, uit de wind en in de zon.
Door de nieuwe lokalen in een vierkant te leggen, ontstaat als vanzelf een ontmoetingsruimte binnen dit vierkant. Hier komt licht binnen via het opgetilde dak. Om niet te diep de grond in te hoeven in de nogal natte omgeving is de school op een plint gelegd. Rondom ontstaan daarmee op een eenvoudige manier zittreden om in de pauzes te ‘chillen’.
 Het vierkante gebouw vormt naar de straat toe het nieuwe beeldmerk van de school. Aan de kant van de entree van het terrein liggen binnen het vierkante gebouw de ontvangst en stafruimten, aan de noordkant de lokalen voor de technische vakken. Alle ruimten liggen rond de overdekte binnenplaats, op de verdieping aan een brede studiegalerij. In het hart ligt een brede trap, die dienst kan doen als tribune bij bijeenkomsten.