38 / 82

Politieacademie interieur
Apeldoorn
2009 - 2018

  • Opdrachtgever

    Politieacademie
  • Bouwlagen

    5
  • Bruto oppervlak

    33000 m2
  • Architect

    • Studio Leon Thier
    • Atelier Pro
  • Interieurarchitect

    • Leon Thier
    • Elisabeth Tukker
    • Wessel Reinders
  • Prijzen

    • Gulden Feniks, 2011, Nationale Renovatieprijs
    • Architectuurprijs Apeldoorn, 2010, jaarlijkse architectuurprijs
    • Publieksprijs Dagblad De Stentor, 2010, jaarlijkse publieksprijs
De opdrachtgever stelde er prijs op dat het ontwerp van de kleur en sfeer, de werkplekindeling en de bijzondere interieurelementen ook door de architecten zou worden ingevuld.

In de architectuur is de oorspronkelijke kleurstelling teruggebracht. Deze was gebaseerd op de natuur, zoals zand, aarde en bladgroen en kende hier en daar een schittering met rijkere accenten. De kapel kent een mengeling van aardse -hout en metselwerk- en sacrale -hemelsblauw glazuur- materialen en kleuren. In de gangen is met het verwijderen van wit spuitwerk op de zandkleurige tegellambriseringen de oorspronkelijke okerkleurige geglazuurde tegelrij tevoorschijn gekomen. Daarboven zijn de wanden zandwit geschilderd. Ook de oregon pine en eiken deuren, die in een latere renovatie wit waren geschilderd, zijn in de oude staat terug gebracht. Alle nieuwe ingrepen zijn uitgevoerd in antracietkleurig staal, dat zo ' in gesprek gaat' met het oorspronkelijke gebouw. Ook in het interieur is voor de nieuwe elementen, die zelf strak en modern zijn, gebruik gemaakt van de originele warme kleuren, met hier en daar een accent.

Het indelingsplan voor de werkruimtes van de docenten en de staf is gebaseerd op het principe van 'Het Nieuwe Werken'. Op basis van een onderzoek van bureau Veldhoen zijn activiteiten gerelateerde meubelopstellingen ontworpen. Daarmee is het indelingsplan voor de werkverdiepingen gemaakt. Het bestaande gebouw bleek daar wonderwel zeer geschikt voor: de zolders waar vroeger de slaapchambrettes waren zijn in een open werklandschap uitgewerkt, afgewisseld met 'eilanden' van concentratie- en overlegcubicles.
Een uitgekiend plan biedt het optimum tussen de mogelijkheden van de bestaande en nieuwe ruimten en de wens om waar het kan het nieuwe werken -minder plekgebonden waar het kan- in te voeren. Gebouw en interieur zijn zo een geheel geworden.

In 2016 werd Studio Leon Thier gevraagd een ontwerp te maken voor het onderbrengen van de Frima en Fijnaut boekencollectie. Deze collectie zal worden geplaatst op het koor in de voormalige kapel. 

Het Atrium als centrale ontmoetingsruimte blijkt in het gebruik een groot succes. Het Atrium wordt gebruikt voor allerlei gebruik. Variërend van dagelijkse ontmoetingsplek, studieruimte, ruimte voor lezingen, congressen, tentoonstellingen en bijzondere gelegenheden. In 2017 werd Studio Leon Thier gevraagd een ontwerp te maken om dit uitgebreidere gebruik goed te kunnen faciliteren.

“Architect Leon Thier heeft met zijn kathedrale Atrium de verbinding gelegd tussen politie onderwijs en de buitenwereld.”
Ad van Baal,
Hoofdcommissaris van Politie (bd)