79 / 97

Villa Treffling
Treffling, Oostenrijk
2020

  • Bouwlagen

    3
  • Bruto oppervlak

    0 m2
Locatie
De locatie voor de villa is een sterk hellend terrein aan een smal weggetje hoog in het dorp Treffling in Karinthië. Vanaf dit weggetje is er prachtig uitzicht op het dopr beneden en het berglandschap rondom. Middels recht van overpad is het terrein bereikbaar via de parkeerplaats van het buurhuis, van waaruit een nieuw weggetje naar de villa leidt. Vanuit de locatie zijn de bergen zelfs te voet direct te bereiken.

Ontwerp geïnspireerd op de oorspronkelijke bouwstijl
Veel oorspronkelijke boerderijen in Karinthië zijn gebouwd op een ondergrond van ruwe stenen met daarboven een houten opbouw met een flauw zadeldak om in de winter de sneeuw vast te houden als isolatiepakket. In die oude huizen zijn de houten gevels donker gekleurd door de verduurzaming, die men vroeger gebruikte.
Binnen zijn deze huizen licht van kleur en behielden wanden, vloeren en meubels een lichte houtkleur. De architectuur van Villa Treffling is geïnspireerd op deze oorspronkelijke architectuur van de streek. De gevels van donker hout, met lichter gekleurde houten kozijnen en witte accenten.

Vanuit het weggetje waar de villa aan is ontworpen is er een wonderschoon uitzicht op de bergen rondom. Om maximaal van dit uitzicht te kunnen genieten is het huis in de breedte ontworpen. Houten spanten steunen het schuine dak. Tussen de spanten zijn binnen overal planken opgenomen, waardoor het huis ook kan worden ingericht als een privé museum, waar de bewoner allerlei persoonlijke objecten kan uitstallen. De vensters op de hoeken bieden maximaal uitzicht op de prachtige omgeving. Op de koppen van de villa onder het dak zorgt een glazen pui voor maximaal licht binnen en lijkt het dak te zweven. Aan de zuidzijde ligt net zoals vele oude huizen een langgerekt balkon, bereikbaar vanuit meerdere vertrekken.
Het ontwerp is in twee varianten uitgewerkt: een met twee verdiepingen en een met drie verdiepingen.
Variant 1, twee verdiepingen
Vanuit het buurhuis voert een weggetje wat omlaag naar de entree en het trappenhuis. Vanaf daar kom je binnen in een riant trappenhuis. Op de entree verdieping ligt een tweekamer appartement. Vanuit de hal betreedt je een gezellige eetkeuken, met aansluitend een woonkamer met open haard en aan de andere zijde een grote
slaapkamer met badkamer. De verdieping eronder is zo ontworpen dat deze bij de woning kan worden getrokken als extra slaapverdieping, maar ook separaat verhuurd kan worden. Twee slaapkamers liggen op deze verdieping aan weerszijden van een compacte woonkamer, waar naar believen ook een pantry ingebouwd zou kunnen worden. In totaal heeft deze woning 8 slaapplaatsen. In de benedenverdieping is ook een Lageraum voor ski’s opgenomen en een installatieruimte. Deze verdieping is om praktische redenen ook van buitenaf toegankelijk via een trap langs het huis. Naast het huis is een plateau opgenomen waarop twee auto’s geparkeerd kunnen worden, tevens geschikt om te keren om de toegangsweg weer te verlaten.

Variant 2, drie verdiepingen
Vanuit het buurhuis voert een weggetje wat omlaag naar de entree en het trappenhuis. Vanaf daar kom je binnen in een riant trappenhuis. Het huis is ook direct toegankelijk voor voetgangers over een bruggetje vanaf de weg. Vanaf dit bruggetje ligt de entree van een tweekamer appartement. Vanuit de hal betreedt je een gezellige eetkeuken, met aansluitend een woonkamer met open haard en aan de andere zijde een grote slaapkamer met badkamer. De indeling van de verdieping eronder is identiek aan de bovenste verdieping. Daarmee kan deze verdieping separaat worden bewoond of verhuurd. De onderste verdieping is zo ontworpen dat deze bij de woning kan worden getrokken als extra slaapverdieping, maar ook weer separaat verhuurd kan worden. Twee slaapkamers liggen aan weerszijden van een compacte woonkamer, waar naar believen ook een pantry ingebouwd zou kunnen worden. In totaal heeft deze woning 10 slaapplaatsen. In de benedenverdieping is ook een Lageraum voor ski’s opgenomen en een installatieruimte. Deze verdieping is om praktische redenen ook van buitenaf toegankelijk via een trap langs het huis. Naast het huis is een plateau opgenomen waarop twee auto’s geparkeerd kunnen worden, tevens geschikt om te keren om de toegangsweg weer te verlaten.