7 / 84

Bibliotheekcentrale Probiblio
Hoofddorp
1996 - 1998

  • Opdrachtgever

    Probiblio
  • Bouwlagen

    4
  • Bruto oppervlak

    7.252 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Hans Kalkhoven
De provinciale bibliotheekcentrales voor Noord Holland, gevestigd in Alkmaar, en van Zuid Holland, in Schiedam, wilden concentreren op één centrale plek: in Hoofddorp.

Het concept voor het nieuwe gebouw bestaat uit drie bouwvolumes met elk een eigen functie, constructie en verschijningsvorm: een rechthoekig kantoor, een ronde ‘boekentrommel’ en een driehoekig verbindingsstuk, dat plaats biedt aan bijzondere functies en informele activiteiten. Het meest herkenbare bouwdeel is het ronde boekenmagazijn met expeditieruimte dat onderdak biedt aan 7,5 km (!) boekenstelling. De houten gevelbekleding (western red cedar) sluit aan bij de naastgelegen reeks boerderijen en houten schuren aan de Hoofdvaart van de Haarlemmermeerpolder. Het grote ‘venster’ van glazen bouwstenen, dat ‘s avonds als een lantaarn fungeert, maakt van het boekenmagazijn een beeldmerk op de kruising van de Van Heuven Goedhartlaan en de Hoofdvaart van de Haarlemmermeer.
De noordgevel, uitgevoerd als een wand met gaten, vormt een neutrale achtergrond voor een oude boerderij. De kantoorvleugel heeft een relatief open zuidgevel met strookvensters en lamellen.  Een "watervaltrap" in de hoofdvleugel verbindt alle verdiepingen. In de oksel, tussen hoofdgebouw en boekenmagazijn, bevindt zich een atrium met kantine en vergaderkamers. Een extra brede gangzone (3,6 meter) biedt aan de kolomzijde plaats aan spreekkamers, kopieër- en printruimten. Steektrappen langs dragende prefabelementenkorte bieden diagonale verbindingen tussen de verschillende verdiepingen. Een daklicht over de hele lengte van het gebouw geeft daglicht tot diep in het gebouw. Het transparante driehoekige verbindingselement tussen de rechthoekige kantoorvleugel en de ronde boekentrommel vormt het atrium met bedrijfsrestaurant en fungeert als formele en informele ontmoetingsruimte voor personeel en bezoekers. Op de kop van het gebouw is een cursuscentrum opgenomen die ’s avonds wordt gebruikt in combinatie met het atrium.