7 / 83

Bibliotheekcentrale Probiblio
Hoofddorp
1996 - 1998

 • Opdrachtgever

  Probiblio
 • Bouwlagen

  4
 • Bruto oppervlak

  7.252 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  • Leon Thier
  • Hans Kalkhoven
De provinciale bibliotheekcentrales voor Noord Holland, gevestigd in Alkmaar, en van Zuid Holland, in Schiedam, wilden concentreren op één centrale plek: in Hoofddorp.

Het concept voor het gebouw bestaat uit drie bouwvolumes met elk een eigen functie, constructie en verschijningsvorm: een rechthoekig kantoor, een ronde ‘boekentrommel’ en een driehoekig verbindingsstuk, dat plaats biedt aan bijzondere functies en informele activiteiten. Het meest herkenbare bouwdeel is het ronde boekenmagazijn met expeditieruimte dat onderdak biedt aan 7,5 km (!) boekenstelling. De houten gevelbekleding (western red cedar) sluit aan bij de naastgelegen reeks boerderijen en houten schuren aan de Hoofdvaart van de Haarlemmermeerpolder. Het grote ‘venster’ van glazen bouwstenen, dat ‘s avonds als een lantaarn fungeert, maakt van het boekenmagazijn een beeldmerk op de kruising van de Van Heuven Goedhartlaan en de Hoofdvaart van de Haarlemmermeer. De kantoorvleugel heeft een relatief open zuidgevel met strookvensters en lamellen.
De noordgevel, uitgevoerd als een wand met gaten, vormt een neutrale achtergrond voor een oude boerderij. Een "watervaltrap" in de hoofdvleugel verbindt alle verdiepingen. In de oksel, tussen hoofdgebouw en boekenmagazijn, bevindt zich een atrium met kantine en vergaderkamers.
De ontsluitingsstructuur en draagconstructie van de kantoorvleugel borduurt voort op de opzet van de onderwijsvleugels van de Haagse Hogeschool. Een extra brede gangzone (3,6 meter) biedt aan de kolomzijde plaats aan spreekkamers, kopieër- en printruimten. Aan de uit dragende prefabelementen opgetrokken wandzijde bieden steektrappen korte diagonale verbindingen tussen de verschillende verdiepingen. Een daklicht over de hele lengte van het gebouw maakt dat alle trappen 'naar het daglicht toe' lopen. Het transparante driehoekige verbindingselement tussen de rechthoekige kantoorvleugel en de ronde boekentrommel bevat het atrium met bedrijfsrestaurant en fungeert als formele en informele ontmoetingsruimte voor personeel en bezoekers. Op de kop van het gebouw is een cursuscentrum opgenomen dat ’s avonds wordt gebruikt in combinatie met het atrium.