34 / 82

Parkeergarage St.-Jan
's-Hertogenbosch
2011 - 2015

  • Opdrachtgever

    Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Bouwlagen

    3
  • Bruto oppervlak

    32860 m2
  • Architect

    • Studio Leon Thier
    • Arcadis
    • Openbare ruimte: MTD Landschapsarchitecten
    • Vestingwerken: van roosmalen van gessel e.p.
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rigobert Nivillac, m.m.v. Hans Kalkhoven
  • Prijzen

    • ESPA Award GOLD, 2015
    • Nominatie Openbare Ruimte Prijs, 2015
    • Nominatie Schreudersprijs voor ondergronds bouwen, 2015
  • Parkeerplaatsen

    1040
Sinds 1999 worden de historische vestingwerken van ‘s-Hertogenbosch gerestaureerd. Onderdeel van dit plan is een parkeergarage onder de stadsgracht, een loopbrug over de stadsgracht, de heraanleg van de Casinotuin met een parkbrug en vernieuwing van de openbare ruimte.
 
De parkeergarage St.-Jan op het voormalig 'Vonk en Vlam' terrein is een spectaculair onderdeel van de restauratie van de Zuidelijke Stadswalzone. De parkeergarage ligt in drie lagen onder het water van de te restaureren stadsgracht. Midden in een voormalig bastion komt men in de garage via een spiraalvormige afrit, ‘wokkel’ en een tunneltje onder de vestingmuur door. Rond deze wokkel biedt een pergola met een ronde zitbank en een breed terras een fraai nieuw uitzichtpunt op het Zuiderpark.
Uitgangspunt voor het ontwerp van de garage is de beleving van de bezoeker. De automobilist kan gemakkelijk en comfortabel zijn parkeerplek vinden. Eenmaal uitgestapt is de bezoeker voetganger en kan aangenaam en veilig zijn weg vervolgen. Een Corridor over de volle lengte van de garage geeft de voetgangers een veilige verbinding met lichte en transparante trappenhuizen. Deze bieden bovengronds een prachtig zicht op de Vestingwerken.
Vanuit het hoofdtrappenhuis is de binnenstad bereikbaar via een loopbrug vlak boven het water. Door een ‘bres’ in de vestingmuur komt men via het teruggebrachte Middeleeuwse maaiveld onder een nieuwe Parkbrug door in de gerenoveerde Casinotuin en op de Parade. De garage is op een bijzondere manier verlicht met armaturen die de rijrichting versterken en extra verlichting voor de voetgangersgebieden. De trappenhuizen, de Wokkel en de Parkbrug worden aan de buitenzijde bekleed met Cortenstaal, waarmee een visuele verbinding wordt gelegd met de al eerder uitgevoerde restauratie van onderdelen van de Vestingwerken, zoals Het Bastionder.
Leon Thier is door de Gemeente aangesteld als Supervisor om tot in detail toe te zien dat het gehele project inclusief openbare ruimte werd uitgevoerd volgens het beeldkwaliteitsplan, waarin de bedoelingen van het ontwerp zijn vastgelegd. Tevens was het zijn taak om de aannemer te begeleiden bij de welstandstoetsen.
 
“Het ontwerp maakte al indruk, het geeft mij een gerust gevoel dat de Studio nog steeds voor ons op elk detail let.”
Raoul Beckers, projectleider
Gemeente ’s-Hertogenbosch