67 / 82

Visie Uitbreiding Sint Janslyceum
‘s-Hertogenbosch
2009

  • Opdrachtgever

    Sint-Janslyceum
  • Bouwlagen

    6
  • Bruto oppervlak

    12710 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Hans Kalkhoven, m.m.v. Ferry Raedts
Het Sint Janslyceum is ontworpen door de bekende architect van de ‘Bossche School’ van der Laan. Het gebouw had wonderwel kenmerken van de door Leon Thier en Hans Kalkhoven ontworpen International School the Hague. Liefde op het eerste gezicht voor dit gebouw dus.

De behoefte van de school was een uitbreiding van de sportvoorziening en toevoeging van allerlei ruimten voor modern onderwijs. Het bestaande gebouw ligt met de achterkant aan een prachtige groene locatie, onderdeel van de voormalige verdedigingswerken rond ’s-Hertogenbosch. Deze zijde was de enig mogelijke plek voor nieuwbouw, maar zonde om die teniet te doen. Onze oplossing was om de sporthal, die dichte gevels moest krijgen en dus pal voor het uitzicht uit het gebouw zou komen staan, verdiept aan te leggen.
Dat kon, omdat de vestingwerken indertijd ca 4 meter boven het voormalige middeleeuwse maaiveld zijn gebracht en de waterstand dus vrij laag ligt ten opzichte van het terrein. Bovengronds maakten we op maaiveld de fietsenstalling op het dak van de sporthal. Daardoor kon de oorspronkelijke tuin voor de lokalen teruggebracht worden. En daar weer boven vormt een rechthoekig bouwdeel het nieuwe studielandschap, met een paar slimme kleine ingrepen aan het bestaande gebouw verbonden.
Met ons voorstel brachten wij het monument terug in oude glorie en vormden een interessante nieuwe ruimtelijke uitbreiding.