73 / 82

Winkelcentrum Getsewoud
Nieuw Vennep
1996 - 2002

  • Opdrachtgever

    ING Vastgoed Den Haag
  • Aantal woningen

    76 woningen
  • Bruto oppervlak

    14835 m2
  • Architect

    Atelier Pro
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Noud te Riele, m.m.v. Hielkje Zijlstra en Freek Speksnijder
In het kader van de VINEX is bij Nieuw-Vennep de uitbreidingswijk Getsewoud gerealiseerd. Centraal in Getsewoud ligt deelplan 7, waarin het wijkwinkelcentrum is geprojecteerd.

De opgave bestond uit een wijkwinkelcentrum van 68.000 m² inclusief medisch centrum, dienstverlening en horeca gelegenheid, met uitbreidingsmogelijkheden in een flexibele opzet. Voorts ca. 60 sociale woningen. Veel aandacht is besteed aan duurzaam bouwen en duurzaam energiegebruik. In het weidse polderlandschap, met de lage huizen, was het idee geboren om van het centrum een heel bijzonder element te maken, met een monumentaal karakter. Niet alleen functioneel voor deze tijd, maar ook voor de toekomst. De gedachte aan een ‘Buitenplaats’ bood een bruikbare metafoor.
 In de bestaande  stedenbouwkundige structuur kreeg het idee voor de buitenplaats een nieuw sterk element. De aanwezige richtingen zijn versterkt met het langgerekte oost-west gelegen plein met het ‘Hoge Huys’ erop. Het ‘Hoge Huys’ vormt een accent voor het winkelcentrum, maar ook voor de wijk als totaal. Door de positie van het ‘Hoge Huys’ ontstaat een plein met twee sferen: een winkel- en een woonplein. Haaks op dit plein staan de twee met bomen beplante parkeerpleinen, die een blik geven op de singel. Het winkelplein heeft een besloten vorm door het ‘Hoge Huys’ en de ‘Orangerie’ met daarin een chique koffiebar aan de korte, en de twee vleugels met woonblokken op arcades aan de lange zijde van het plein. De arcades met glazen luifels zorgen voor de nodige beschutting.