101 / 104

Woongebouw De Koploper Spoorzone Gouda
Gouda
2020

  • Opdrachtgever

    Mozaiek Wonen
  • Aantal woningen

    156 woningen
  • Bruto oppervlak

    13500 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rigobert Nivillac
  • Medewerkers

    • Miguel van den Berge
    • Andrei Voaides
  • Parkeerplaatsen

    50
De Gemeente Gouda is de laatste jaren bezig om de noordelijke zone langs het spoor, grenzend aan de entree van het station te her-ontwikkelen.
 
Tussen de Rabobank en Bioscoop wordt een nieuw bouwblok gebouwd met 156 sociale huurwoningen. Het ontwerp gaat uit van een U-vormig gebouw met hoogte accent rond een binnentuin met parkeren rondom het gebouw en onder de binnentuin. De binnentuin wordt ingericht als groene verblijfstuin voor de bewoners.
Ongeveer 2/3 van de woningen zijn compacte tweekamerwoningen. De overige woningen zijn studio's en driekamerwoningen. In de plint is een bedrijfsruimte van circa 550 m² opgenomen. Onder de binnentuin en rond het gebouw is ruimte voor het parkeren.  Er is in de stedenbouwkundige opzet van het gebouw rekening gehouden met zoveel mogelijk groen op en rondom het gebouw. We voegen tenminste 15% groen oppervlak toe.

Het hoogte accent heeft een relatie met het toekomstige hotel aan het spoor, de laagbouw met bedrijfsruimte in de plint sluit aan op de overige actieve stedelijke belending. 
In architectuur heeft het alzijdige gebouw een eigenzinnig karakter en sluit hiermee goed aan op de diversiteit in markante gebouwen aan de Spoorzone. Het dynamische gevelbeeld van de getrapte voorgevel aan de Burgemeester James Singel heeft een expressief karakter en geeft hiermee het gebouw een unieke identiteit binnen de Spoorzone. 
In samenhang met het stenige karakter van het straatbeeld rond de noordelijke stationsweg is qua materialisatie uitgegaan van een lichte baksteen die ervoor zorgt dat gebouw meegaat in de uitstraling van de omringende gebouwen maar wel zijn eigen identiteit uitstraalt.
 
Door de keuze van een U-vormige gebouwmassa wordt een centrale gemeenschappelijk buitenruimte gecreëerd; deze vormt een groene oase binnen de stad met een ideale zuidelijke oriëntatie en een sterke relatie met het spoor.   
Dit bijzonder duurzame gebouw 'De Koploper' biedt de stad Gouda een nieuwe en kwalitatieve manier van stedelijke wonen.