14 / 103

Gemeentelijke Dienst SZW/OCW
Den Haag
2020 - 2022

  • Opdrachtgever

    Gemeente Den Haag
  • Bouwlagen

    6
  • Bruto oppervlak

    12500 m2
  • Architect

    • Wessel van Geffen en Studio Leon Thier
    • LIAG architecten + bouwadviseurs, architect Voorontwerp
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Tjeerd Wessel
    • Geertjan van Geffen (+ directievoering)
  • Interieurarchitect

    Floor Thier
  • Medewerkers

    • Florina Voaides
    • Hans Koopstra
    • David Beijersbergen van Henegouwen
    • David Steijger
    • Krzysztof Dec
Begin mei 2022 is het nieuwe onderkomen van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten en de Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn van de Gemeente Den Haag in gebruik genomen. Ruim 500 medewerkers werken in een getransformeerd naoorlogs gebouw aan de Fruitweg. Waar eens werktafels, machines en persen stonden van binderij en drukkerij Van Rijmenam, ontmoeten nu bezoekers en personeel elkaar in een stimulerende en prettige werksfeer. 
 
Voor de nieuwe indeling van het stadskantoor is de bestaande open structuur volledig benut. De bezoekers worden op de begane grond ontvangen in de entreehal met de balies en koffiebar. Een ruime trap, een aanpassing van het oorspronkelijke gebouw, biedt toegang tot de cursusruimtes in het souterrain. Hier zijn de vensters vergroot om meer daglicht in de ruimtes te krijgen. Op de eerste verdieping is het restaurant met een leerkeuken. Deze is voor bezoekers en personeel gezamenlijk toegankelijk. Om de bereikbaarheid van de verdiepingen te vergroten is een glazen lift ingepast in het oorspronkelijke hoofdtrappenhuis, bij de hoofdentree. Het glas vergroot niet alleen het gevoel van sociale veiligheid, maar laat ook het open en vrije karakter van de historische travertinnen trap in stand.

Om de verdiepingen efficiënt te ontsluiten is een nieuwe trap toegevoegd, midden in het gebouw die als aanvulling op de bestaande trappen op de koppen de interne bereikbaarheid sterk vergroot. Die trap stimuleert bovendien gezond bewegen, en voorkomt dat medewerkers de lift nemen. Via die nieuwe trap zijn collega’s op andere verdiepingen snel bereikbaar.

Tijdens het ontwerp van de transformatie hebben de ontwerpers veel gesprekken gevoerd met de toekomstige gebruikers zodat de wensen en de gebruikseisen van de toekomstige werkplek duidelijk in beeld kwamen. Het resultaat is een gevarieerde werksfeer in het hele gebouw, met ontmoetingsplekken en groene elementen die de huiselijke sfeer versterken. 
 
De werkruimtes op de verdiepingen zijn overzichtelijk opgezet met een werkgebied langs de gevels en een middenzone die flexibel is ingedeeld. In die middenzone zijn bijvoorbeeld flexibele werkplekken, als aanvulling op de werkplekken langs de gevels.
Bovendien zijn in die zone pantry’s en overlegruimtes van verschillend formaat waar kleine groepen bijeen kunnen komen. In de belruimtes, glazen geluiddichte ruimtes, kan een individuele medewerker bellen, zonder collega’s tijdens het werk te storen.

Het nieuwe stadskantoor van Den Haag voor de Diensten SZW en OCW is een ontwerp van Wessel van Geffen architecten en Studio Leon Thier architectuur/interieur. Na een voorstudie van LIAG architecten kozen wij ervoor om het gevelbeeld te behouden, maar de indeling volledig aan te passen aan de nieuwe functie. Wij benaderden het gebouw alsof het een monument was. Het is met veel respect voor het oude getransformeerd. 
 
Bij de ingrepen borduurden wij voort op het oude gebouw, zodat de historische kwaliteiten zoveel mogelijk intact blijven, maar wel aan nieuwe eisen gaan voldoen. Zo nodig zijn nieuwe materialen en afwerkingen met veel betere technische eigenschappen toegepast. 
Een groot deel van de betonnen kozijnen in bijvoorbeeld vervangen door aluminiumkozijnen met dezelfde vorm, die goede isolatie-eigenschappen hebben. Ook zijn de betonnen borstplaten, waarop een logo van Van Rijmenam was aangebracht, vervangen door geïsoleerde lichtbetonplaten met daarop het logo van de Gemeente Den Haag. 
 
In aanvulling op de verbetering van de gebouwschil, zijn ook de installaties verbeterd: het vernieuwde gebouw maakt gebruik van een warmte koude opslag. Dat betekent dat in de zomer koud water wordt gebruikt om te koelen en in de winter warm water voor verwarming wordt opgepompt. Een stralingsplafond zorgt voor extra warmte of koeling. De inblaas van lucht is in de plafondeilanden geïntegreerd. Het nieuwe gebouw is door deze ingrepen nu Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).

Bij deze transformatie hadden de opdrachtgever en wij ook aandacht voor de levende natuur. Speciale ingebouwde nestkasten bieden plek aan vogels. Gevarieerde beplanting aan de achterzijde, met klimplanten, zorgt ervoor dat ook insectenleven tot ontwikkeling kan komen.

‘Het gebouw is ingericht op een manier waardoor alle gebruikers – burgers, werkgevers/relaties en medewerkers – zich thuis voelen.’ Fred Dukel, Algemeen Directeur SZW