47 / 103

Sportcampus Zuiderpark stedenbouwkundig plan
Den Haag
2009 - 2009

 • Opdrachtgever

  Ceres projecten, Gemeente Den Haag en Haagse Hogeschool
 • Bouwlagen

  0
 • Bruto oppervlak

  38000 m2
 • Architect

  • Studio Leon Thier
  • Buro Sant en Co
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Taylan Polat en Panoptic architecten
Na een uitgebreide voorselectie werden drie teams gevraagd een visie te geven op een groot nieuw Topsportcomplex in het Zuiderpark in Den Haag. Het team Studio Leon Thier/Buro Sant en Co en abt/Delft werd door een breed samengestelde jury unaniem gekozen als winnaar. 
 
In het ontwerp van het winnende team krijgt de Sportcampus een parkachtige opzet en wordt het nu afzijdig gelegen terrein van het voormalige ADO stadion, integraal onderdeel van het hele Zuiderpark. In dit ontwerp wilden wij voorkomen dat de sporthallen als grote blinde dozen in het park zouden komen staan. Daarom bedachten we dat de gebouwen  samen een grote “Klim- en Klauterberg” vormen, met bovenop een plateau dat uitzicht biedt op de stad rondom. Centraal in het complex ligt tussen de entrees aan de twee oorspronkelijke hoofdassen van het park een grote canyon-achtige ruimte. Dit is de centrale ontmoetingsruimte voor het hele complex. De buitenvelden worden opnieuw gearrangeerd en opener gemaakt naar de buurt. “Dijkjes” vormen vanzelfsprekende tribunes rondom de velden. De bestaande padenstructuur is uitgebreid en de veel gebruikte wandel- en skate-ring van het park wordt door getrokken.
Een ondergrondse parkeergarage in de as van het park maakt het mogelijk om de centrale entree van het park vanaf de Melis Stokelaan grotendeels autovrij te maken en te voorzien van een statige bomenlaan. De Haagse Hogeschool zou in het project een nieuw onderdak bieden aan de Haagse Academie voor Sportstudies, de Gemeente wilde dit sportdeel van het park nieuw leven inblazen en Vestia zou commerciële functies gaan exploiteren. Het stedenbouwkundig plan werd daarom op verzoek van de opdrachtgevers uitgewerkt op het niveau van een bouwkundig voorlopig ontwerp om extra zekerheid te hebben over de bouwkosten. Extra belangrijk, omdat er in feite drie opdrachtgevers waren, die de investeringsinbreng zo eerlijk mogelijk wilden verdelen.

“Prestatiegericht ontwerpen: sporten, recreëren en parkeren in één ontwerp, zonder het park aan te tasten maar te verbeteren.”
Hans Lijmbach,
ontwikkelingsmanager Vestia