58 / 103

Sterrenwacht de Weerribben
Ossenzijl
2016

  • Opdrachtgever

    Wim en Marjo Liesker
  • Bouwlagen

    2
  • Bruto oppervlak

    0 m2
Soms is een enkele schets genoeg
In de zomer van 2016 maakt Leon Thier met zijn vrouw Diane een fietstocht door Nederland. Onderweg belanden zij bij het Bed&Breakfast van Wim Liesker en zijn vrouw Marjo Disseldorp. Wim en Leon raken aan de praat en als Wim hoort dat Leon architect is, vraagt hij zijn reactie op zijn ontwerptekening voor een sterrenwacht, die hij achter hun B&B wil bouwen.
 
Na 3 seizoenen B&B in de Weerribben bedenken Wim en zijn vrouw Marjo dat het hen enorm leuk en stimulerend lijkt om nog wat meer te bieden dan alleen het 'standaard' B&B werk.
Zo rijst het plan voor de bouw van een yogaruimte en een sterrenwacht.
Daarmee zouden ze twee vliegen in één klap slaan: het toevoegen van ideeën die eigenlijk al op ons privé verlanglijstje stonden. En bovendien zouden ze zo hun  plek extra interessant maken, niet alleen voor de 'gewone' B&B gasten -  
maar ook voor degenen met specifieke interesse voor astronomie en yoga. De koppeling van beide zaken lijkt ook aantrekkelijk. 
Met yoga immers, krijg je als mens de gelegenheid de verbinding met jezelf te herstellen. 
En via de sterrenkunde kan hetzelfde bereikt worden met onze kosmische verbinding, waar beter dan op deze prachtige en idyllische plek van stilte en duisternis?
Wim laat aan Leon een tekening zien van een gebouwtje  tussen de bomen aan een verstild vijvertje. Gepassioneerd vertelt hij over hun plan. Leon krabbelt tijdens het gesprek nieuwe mogelijkheden op papier. Het geïnspireerde gesprek met Wim laat hem niet los en hij maakt ’s avonds een schets. De Sterrenwacht is daarin een rond torentje geworden en de yogaruimte is een huisje geworden met openslaande deuren naar een terras boven de vijver. Tussen het ronde torentje en het huisje is de ingang. Als Leon en Diane ’s ochtends afscheid nemen geeft hij de schets aan Wim met de woorden, ‘ik kon het niet laten, zie maar wat je ermee doet’. Wim en Marjo zijn blij verrast. Leon’s  schets laat hem op zijn beurt de dagen daarna niet los. Hij gaat piekeren en denken en gooit zijn eigen plan helemaal om. Leon  is verrast als hij maanden later foto’s van Wim krijgt toegestuurd van de gestorte begane grondvloer, precies volgens zijn schets.
Inmiddels is de Sterrenwacht met de Yogaruimte in 2020 geopend en een bijzonder gebouwtje midden in de Weerribben geworden.