92 / 103

Winkelcentrum Kerk en Zanen
Alphen aan den Rijn
1993 - 1997

 • Opdrachtgever

  Gemeente Alphen aan de Rijn
 • Aantal woningen

  444 woningen
 • Bruto oppervlak

  16402 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Noud te Riele
 • Parkeerplaatsen

  730
Kerk en Zanen is een uitbreidingswijk uit het begin der 90-er jaren van de vorige eeuw op een voormalig weiland ten zuidwesten van Alphen aan de Rijn. Het masterplan voor dit gebied geeft invulling gegeven aan zo`n 350 woningen, 4000m² winkels en een ondergrondse parkeergarage. 

De waaiervormige footprint van het masterplan is doorsneden met rondgaande en radiale wegen & routes. De middelste van deze radialen vormt een monumentale as tussen het bestaande centrum van Alphen a/d Rijn en het Archeon. Deze as vormt het kloppend hart van Kerk en Zanen. Hieraan liggen winkels, scholen, sport- en gezondheidsvoorzieningen. Het zuidelijke deel van de as vormt het winkelplein. Het ligt asymmetrisch ten opzichte van deze as, waardoor de strengheid van de as gerelativeerd wordt. Aan weerszijden wordt het plein begrensd door winkels met daarboven woningen. Een wand is lichtgebogen en heeft een gesloten karakter, de andere wand is recht met woningen in de vorm van woonvilla’s. Een woontoren, waaronder de winkels zijn doorgetrokken, markeert de entree van het winkelplein.
Luifels en straatinrichtingselementen maken het plein tot een aangename ruimte. Voor de woningen is het thema wonen in verscheidenheid. Zo kun je statig wonen in de Crescent, beschut wonen aan de ronde bomenlaan, wonen in stadsvilla’s boven winkels, in woningen met een soort serre aan het parkeerdek.Verscheidenheid ook tijdens een wandeling door de wijk. Lopend door de wijk wordt je beleving voortdurend geprikkeld, zonder een overdaad te zijn. Geprikkeld door: richtingsverdraaiingen, de afwisseling van lanen/straten/stegen, repetitie versus accenten, textuurcontrasten van ruwere bakstenen & gladder stucwerk, warme & koelere tinten stucwerk, trappen als zelfstandige, architectonische elementen, loopbruggen en een trappenhuis dat ‘s avonds ‘opgloeit’…