93 / 103

Woningcomplex IJburg Haveneiland Blok 6
Amsterdam
1999 - 2005

 • Opdrachtgever

  Het Oosten, Kristal
 • Aantal woningen

  58 woningen
 • Bruto oppervlak

  4745 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Freek Speksnijder en Emile Jansen
 • Parkeerplaatsen

  106
De ambitie van het stedenbouwkundig plan voor IJburg was om in korte tijd een nieuwe wijk te maken die een grote afwisseling kent binnen een eenvoudige hoofdopzet voor de wijk.

Voor de invulling van Blok 6 op het Haveneiland van IJburg werd Leon Thier benoemd tot coördinerend architect en ontwierp 58 appartementen en het parkeersouterrain. Quist Wintermans Architecten en Olga Architecten ontwierpen de 65 eengezinswoningen. Premark Advies en Architectuur ontwikkelde de basisschool, die deel uitmaakt van de pleinwand van Blok 6. 

 Het rechthoekige stedelijke blok vormt een relatief formele middelhoge randbebouwing aan de straat- en pleinwanden in combinatie met laagbouw in het autoluwe middengebied. Dit middengebied is een informele woonstraat naar Londens voorbeeld - een zogenaamde ‘mew’-. Diverse stegen verbinden deze ‘mews’ in dwarsrichting met de buitenzijden van het blok. Een parkeersouterrain aan de pleinzijde biedt -overeenkomstig het stedenbouwkundig programma van eisen- voor 100 van de 123 woningen een parkeerplaats.

 In de uitwerking van de woningen is gestreefd naar een maximale differentiatie van zowel woningtypen als huur-, koop- en prijscategorieën. De verkaveling van de eengezinswoningen is afwisselend smal en breed, waardoor bijzondere nieuwe types zijn ontstaan.

Ter compensatie van alle diversiteit in vormgeving, bouwhoogten en woning-typologie is in de materialisering gestreefd naar samenhang. Alle woningen zijn opgetrokken in dezelfde donkere baksteen met uitzondering van enkele strategisch gesitueerde accenten in wit en grijs keimwerk. Het westelijke blok aan het plein heeft een basis bestaande uit 27 appartementen en maisonnettes in het middensegment van de koopsector. Daarboven bevinden zich drie woningen uit de dure categorie met riante dakterrassen. Het oostelijke blok aan het plein (28 sociale huurwoningen en gemeenschappelijke ruimte) is bestemd voor zelfstandig wonenden met een gehoorhandicap. Essentieel bij deze doelgroep zijn slimme communicatiesystemen en goede zichtlijnen.
 De gebruikers waren buitengewoon blij met de grote visuele variatie in het plan, die zij als compensatie voor hun gemis ervoeren.