68 / 103

Uitbreiding kantoorgebouw Forum
Amsterdam
2007

 • Opdrachtgever

  OVG
 • Bouwlagen

  7
 • Bruto oppervlak

  6776 m2
 • Architect

  Studio Leon Thier
 • Projectarchitect

  • Leon Thier
  • Hans Kalkhoven, m.m.v. Ferry Raedts
Het door Leon Thier en Hans Kalkhoven ontworpen kantoorgebouw Forum, voor Loyens & Loeff advocaten en notarissen aan de Zuidas in Amsterdam kreeg de MIPIM Award 2002 voor het beste kantoorgebouw van de wereld en de FGH Vastgoedprijs 2002. Tevens een nominatie voor de World Architecture Award in Berlijn als een van de meest duurzame projecten van dat jaar.
 
Uit onderzoek onder de werknemers bleek dat het gebouw mede aanleiding was geweest om bij Loyens & Loeff te gaan werken en dat men het liefste werkte in een kamer aan het imposante atrium. Houten kolommen en balken overspannen de met glas overdekte ruimte waarin de lounge en het restaurant zich bevinden. Het gebouw was in zijn tijd een voorbeeld van een uiterst energiezuinig en duurzaam gebouw. Samen met de Universiteit van Amsterdam en W/E ingenieurs werd het project zelfs als basis gebruikt voor de ontwikkeling van GPR/gebouw/utiliteit, dat nu alom wordt gebruikt als toetsinstrument voor het meten van de duurzaamheid van een gebouw. Leon Thier staat dus mede aan de wieg van dit meetinstrument voor Duurzaam Bouwen.
In 2007 leek het er op dat Loyens & Loeff nog zeer sterk zou gaan groeien. Bovendien had de naast het gebouw gelegen Rietveldacademie ruimtegebrek. Studio Leon Thier won de architectenselectie voor de uitbreiding van Forum opnieuw. Via een groot nieuw gat in de noordgevel sluit een brede trap aan op de eerste verdieping van de nieuwbouw, een rechthoekig volume, met een diepe maat, die zeer geschikt was voor het toen al opkomende ‘Nieuwe Werken’. De gevel zou bestaan uit koperen vlakken tussen de vensters, die mooi pasten bij de koperen gevels van het Forum gebouw. Door de op dat moment plotseling opkomende economische crisis besloot Loyens & Loeff de uitbreidingsplannen op een laag pitje te zetten.

Over het bestaande gebouw:
“Een heerlijk gebouw om in te werken…het blijft mooi.”
Mirjam Spooren, office manager Loyens Loeff