82 / 103

Upgrade Universiteits- bibliotheek VU Amsterdam
Amsterdam
2019 - 2023

  • Opdrachtgever

    Vrije Universiteit Amsterdam - Facilitaire Campusorganisatie
  • Bouwlagen

    1
  • Bruto oppervlak

    1094 m2
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Floor Thier
  • Interieurarchitect

    • Leon Thier
    • Floor Thier
  • Medewerkers

    • Florina Voaides
    • Rigobert Nivillac
    • David Beijersbergen van Henegouwen
    • Miguel van den Berge
    • Andrei Voaides
Ruim tien jaar geleden is de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) gestart met de vernieuwing van haar campus. Studio Leon Thier is gevraagd om een ontwerp te maken voor de herinrichting van de universiteitsbibliotheek (UB) en de erfgoed-tentoonstellingsruimte.

Om de zichtbaarheid te vergroten is er een glazen pui geplaatst tussen de foyer en de bibliotheek. De ruime entree van de bibliotheek is ingericht met balies, werkplekken en boekenkasten. Vanuit de entree is de Leeszaal Bijzondere Collecties direct zichtbaar. In deze ruimte worden de Bijzondere Collecties tentoongesteld in boekenkasten en zijn leesplekken gecreëerd. In de hal naast de entree is de tentoonstellingsruimte ingericht met diverse vitrines om het erfgoed van de VU te tonen. Deze tentoonstelling loopt door in het entreegebied van de UB.
In de bibliotheek worden de boekenkasten verspreid over de ruimte geplaatst. HIerdoor krijgt de ruimte een open kantoortuinstructuur met computerwerkplekken, hoge werkplekken, individuele werkplekken, groepswerkplekken en informele overlegplekken. In de UB zijn ook afsluitbare vergaderruimtes ontworpen. De bibliotheek wordt verder ingericht met diverse groenvoorzieningen en vitrines om kunstwerken tentoon te stellen.