68 / 103

Transformatie Bonhoeffer College Enschede
Enschede
2021 - 2022

  • Opdrachtgever

    Stichting Carmelcollege
  • Bouwlagen

    3
  • Bruto oppervlak

    15634 m2
  • Architect

    Studio Leon Thier
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rigobert Nivillac
    • Floor Thier
  • Medewerkers

    • Florina Voaides
    • Andrei Voaides
    • Cynthia van der Harg
Het Bonhoeffer College biedt op vijf locaties voortgezet onderwijs aan op verschillende niveaus, van praktijkonderwijs, VMBO tot en met VWO. De grootste school is de Van der Waalslaan met ruim 1600 leerlingen. Het gebouw is toe aan vernieuwing, omdat het technisch en functioneel verouderd is en omdat er behoefte is aan ruimtes waar projectmatig en vakoverstijgend gewerkt kan worden.

Het huidige schoolgebouw is traditioneel van opzet met gangen en klaslokalen. Deze opzet zorgt ervoor dat er te weinig ruimte in het gebouw is voor onderwijskundige vernieuwingen, zoals het projectmatig- en vakoverstijgend werken. Er is een Europese Aanbesteding uitgeschreven om dit schoolgebouw te vernieuwen.

Studio Leon Thier is als 1 van de 5 architecten geselecteerd om voor deze aanbesteding een schetsontwerp te maken. Onderdeel van ons ontwerp is om de oorspronkelijke architectuur uit de jaren '50 zoveel mogelijk te behouden en in ere te herstellen. Het atrium wordt in ons ontwerp vernieuwd en één verdieping hoger gemaakt, zodat het als centraal dorpsplein de straten met elkaar kan verbinden. Een nieuw dak van het atrium zorgt voor extra daglicht en is voorzien van zonnepanelen.
De 'oude' gangen naast de lokalen worden als zelfstandig-werken-ruimtes toegevoegd bij de lokalen en een nieuwe gang tegen de gevels aan zorgt voor de ontsluiting van de klaslokalen en een optimale isolatie. Alle ruimtes voor het personeel worden geclusterd in een stafhuis naast de entree. De mediatheek wordt toegankelijk vanuit het atrium. De 'oude' gymzalen worden opgewaardeerd met ieder een eigen sport-thema en er wordt een nieuwe gymzaal toegevoegd. Het dak van deze nieuwe gymzaal wordt uitgevoerd als groen dak. Aan het atrium en aan de gangzones zorgen leerpleinen voor een dynamische leeromgeving.

De extra gymzaal en gangzone zijn bedacht als glazen gevels. De bestaande gevels worden opgewaardeerd met isolatie, nieuwe kozijnen, zonwering en natuurinclusieve groene gevels. Op het schoolplein aan de Hofstedeweg is de fietsenstalling gesitueerd. Het schoolplein wordt groener met hagen, bloemperken en een biologietuin naast de biologielokalen. De sportvelden worden geclusterd aan de oostzijde van het gebouw, er worden pauzeplekken toegevoegd en een leuke eye catcher: er komt een hardloopbaan rond de school.c