25 / 103

Manege en stallen Barbazan
Mormont - Belgie
2013

 • Opdrachtgever

  Particulier
 • Bouwlagen

  1
 • Bruto oppervlak

  1300 m2
 • Architect

  Studio Leon Thier
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Regina Nemeth
Niet ver over de grens van Nederland met België ligt Stal Barbazan. De kasteelwoning van de eigenaar ligt in een heuvelachtig terrein. Men kan er een vakantie doorbrengen midden in de natuur en een riante tent huren. De eigenaren willen ook ’s winters tenten gaan verhuren en daarom stallen met een binnenbak realiseren.

De verhuur van de tenten loopt buitengewoon goed voor gezinnen met (jonge) kinderen. Voor hen is het terrein heel avontuurlijk. De eigenaren willen hun doelgroep uitbreiden. Daarnaast is de eigenaresse een zeer goede paardrijdinstructrice en fokker.
Volgens de stedenbouwkundige eisen mag alleen gebouwd worden binnen vijftig meter uit de as van de weg waaraan het terrein ligt. De stallen zijn langs de weg en langs de bomenrij gesitueerd, met daartussen de binnenbak. De overspanning van de binnenbak is met een glazen kassensysteem dwars op de stallen geplaatst.
Daarmee kon het richtingsverschil in het terrein worden opgelost. Op de koppen van het gebouw geeft dit de vorm van een ‘wolfseinde’, waardoor het strak vormgegeven gebouw een knipoog maakt naar de vorm van de boerenhoeves uit de omgeving. Ook het strenge raster van kolommen en balken verwijst naar de constructiemethode met eiken kolommen en binten uit de naaste omgeving. Door de transparante kap kan de binnenbak ook voor bijzondere gelegenheden worden gebruikt, zoals het dorpsfeest dat de eigenaren jaarlijks organiseren.
 
“Een helder en transparant ontwerp dat perfect aansluit op de vraag en de omgeving. Dat vinden we echt!”
Paul en Natalie Verstappen, eigenaren