56 / 103

Stedenbouwkundig ontwerp uitbreiding Tuusula
Tuusula, Finland
2008

 • Opdrachtgever

  Gemeente Tuusula
 • Bouwlagen

  0
 • Bruto oppervlak

  2600000 m2
 • Architect

  • Studio Leon Thier
  • UKI Arkkitehdit
  • Döllab
  • No Label
  • Buro Sant en Co
Al sinds 2006 heeft Leon Thier een samenwerkingsovereenkomst met architectenbureau UKI architects in Olou, Noord Finland. Samen ontwierpen ze al een klein woonwijkje.

Vanuit zijn ruime ervaring in het realiseren van utilitaire complexen voor Finse ondernemingen zocht Matti Heikkinen samenwerking met buitenlandse collega’s. Samen met UKI architects werd Studio Leon Thier  geselecteerd in de tweede ronde van een Europese aanbesteding voor de nieuwe stadsuitbreiding van het stadje Tuusula. Deze uitbreiding voor ca 10.000 bewoners is bedoeld als overloop voor het snel groeiende Helsinki, dat op een half uur rijden ligt. Het beschikbare terrein was een voormalig militair terrein. In ons ontwerp tekenden we tegen het bestaande stadje aan een dicht grid van oostwest gelegen straatjes, zodat de lage Finse zon goed in de huizen zou kunnen komen. We maakten een nieuwe verbinding voor de bewoners  naar het meer waar de beroemde Finse componist Sibelius aan woonde. Bestaande militaire gebouwen werden ingepast en bleken geschikt voor centrale functies.
Meer naar de oostkant van het terrein liggen rotsachtige heuvels. Op de toppen van deze heuvels legden we Condominium-achtige wooncomplexen, rond een groen collectief veld. Het parkeren losten we op in half-open collectieve garages zoals gebruikelijk in Finland. Deze Condominium’s werden gekoppeld aan het centrum met slingerende ‘Parklanes’ en gedeeltelijk langs nieuwe meertjes, die voor de wateropvang zouden zorgen. Hier komen social corners en restaurants aan de oevers van het meer. Het plan kreeg zijn vorm door de aanwezige natuurlijke geografie. Ons plan scoorde hoog, het winnende plan leek als twee druppels water op het onze…

UKI Arkkitehdit Oy is erg trots en blij met de internationale vriendschap met Studio Leon Thier en heeft een hoge ambitie om samen te werken.
 
“Toivon, että Mikko ja Leon menestyä yhdessä luoda mestariteos.”
(“Ik hoop dat het Mikko en Leon lukt om samen een meesterwerk te maken.”)
Matti Heikinnen, UKI Architects