23 / 103

Kantoorgebouw Kamer van Koophandel
Heilbronn, Duitsland
1998 - 1998

 • Opdrachtgever

  Industrie- und Handelskammer Heilbronn
 • Bouwlagen

  0
 • Bruto oppervlak

  0 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Rene Souverein
Naar aanleiding van een bezoek van een groep Duitse architecten aan de Haagse Hogeschool werd Leon Thier uitgenodigd om de jaarlijkse lezing te geven voor de "Architekturgespräche" in Heilbronn.

Deze lezing over 'hybride architectuur' werd weer aanleiding om Leon Thier uit te nodigen om mee te doen aan een meervoudige opdracht voor de nieuwbouw van de Kamer van koophandel in Heilbronn. Het programma bestond uit kantoren (2.200m2) en een studiecentrum (1.700m2). Het idee voor het gebouw was om net als in het concept van de Haagse Hogeschool en kantoorgebouw Forum het volume van de kantoren rond een centraal met glas overdekt atrium te leggen. Dit Atrium zou een soort 'marktplaats' zijn waar het studiecentrum aan lag en een overdekte ontmoetingsplaats bij recepties en diverse gelegenheden. Ook de zalen liggen aan dit atrium. 
Onder het gebouw is in het souterrain een parkeergarage opgenomen.
De plek waar het gebouw zou komen was aan de rand van Heilbronn, tegen een heuvel aan. Met een solitair ovalen vorm ligt het  gebouw  tegen de heuvel gevleid en vrij in het landschap.
Onze opvatting om functies te integreren, waardoor meerwaarde in gebruik ontstaat was voor de jury nog te vroeg...Door de jury werd gekozen voor een inzending die letterlijk het programma uitbeeldde in een separate kantoorvleugel en een studiecentrum.