74 / 103

Universiteit Leiden Faculty Club
Leiden
2008 - 2009

 • Opdrachtgever

  Universiteit Leiden
 • Bouwlagen

  1
 • Bruto oppervlak

  395 m2
 • Architect

  Studio Leon Thier
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Chiara Poggi
 • Interieurarchitect

  • Leon Thier
  • Elisabeth Tukker
De Faculty Club is een ontmoetingsplek voor de gehele universitaire ‘Civitas’. Men kan er vergaderen, lunchen, dineren en/of borrelen. Er heerst een club sfeer waar mensen zich ‘thuis’ voelen in rust en comfort.
 
Tijdens de verbouwing van het Academiegebouw bracht de toenmalige Rector, Prof. Dr. Paul van der Heijden een bezoek aan de bouw. Hij was zo enthousiast over wat hij zag, dat hij besloot om ook de Faculty Club onder te brengen in het complex. Onze  Studio kreeg opdracht een deel van het Academiegebouw hiervoor in te richten. De voormalige collegezaal aan de Hortus werd omgebouwd tot een restaurantzaal, in ‘modern klassieke stijl’ met bar en een eigen keuken voor borrels, lunches en diners. Een bruinleren bank tegen de achterwand met daarop de tekst “Ik geloof niet dat je meningen effectief kunt bestrijden door de uiting ervan te verbieden” (Karel van het Reve) is samen met de door ons ontworpen bar het beeldmerk van deze zaal. 
De Faculty Lounge is een sociëteit waar men de hele dag naar binnen kan lopen voor een kop koffie, een borrel of om wat te eten. Men kan plaats nemen aan de bar of in zitjes aan het raam of ‘aan de haard’. 
De Diningroom is een stijlkamer waar men in besloten kring kan vergaderen, lunchen en dineren.
De Conference Rooms zijn voorzien van alle moderne faciliteiten ten behoeve van vergaderingen en kleine presentaties. De ruimtes hebben toegang tot een besloten terras waar het goed toeven is.
Het interieur van de ruimtes stoelt net als het Academiegebouw op de combinatie van enerzijds behoud van kennis (historie) en anderzijds onderzoek (het nieuwe). De bestaande details zijn zo veel mogelijk behouden, zoals de hoge ramen en lambriseringen. Nieuwe uitgesproken onderdelen zijn toegevoegd, zoals de ‘bricolage’ kroonluchter in de Faculty Club Lounge, die symbool staat voor het onderzoek aan de Universiteit.

“Het Academiegebouw werd zo mooi, dat ik besloot om ook de Facultyclub hier onder te brengen. Ook dat interieur werd excellent vormgegeven!”
Prof. Dr. Paul F. van der Heijden, voormalig Rector van de Universiteit Leiden