75 / 103

Uitbreiding gebouw BG5, UvA, Amsterdam
Amsterdam
2019

  • Opdrachtgever

    Universiteit van Amsterdam
  • Bouwlagen

    5
  • Bruto oppervlak

    9714 m2
  • Architect

    • Studio Leon Thier
    • HVE Architecten
  • Projectarchitect

    • Leon Thier
    • Rigobert Nivillac
    • Gerrit van Es / HVE architecten
  • Medewerkers

    • Maki Hidaka
    • Florina Voaides
    • Floor Thier
    • Helga Boks / HVE architecten
De UvA en de gemeente Amsterdam hebben gezamenlijk een strategisch masterplan opgesteld voor de ontwikkeling van het Universiteitskwartier. Eén van de projecten die hier onderdeel van vormt, is de grootschalige renovatie en vernieuwbouw van het gebouw BG5, gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal.

Het gebouw bestaat uit een U-vormig monumentaal gebouw en een in de jaren '80 gerealiseerde uitbreiding binnen de U-vorm. Deze uitbreiding moet volgens het masterplan plaats maken voor een nieuw volume passend binnen het monument en de omgeving. In BG5 moeten een aantal verschillende functies gehuisvest worden: onderwijszalen en studieplekken voor de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw), de centrale campusvoorziening voor eten & drinken en een inpandige fietsenstalling.

In het ontwerp zorgt een rondgang ervoor dat er duidelijke looproutes ontstaan in het gebouw. Alle functies die voor het hele Universiteitskwartier bedoeld zijn, liggen strategisch op de begane grond. Hierdoor zijn de looplijnen kort en ontstaat er ook een gezellige reuring op de begane grond, terwijl op de verdiepingen, waar de onderwijs- en studieplekken gelegen zijn, een aangename rustige sfeer ontstaat.
Voor deze opgave is een tender uitgeschreven. Studio Leon Thier heeft samen met HVE Architecten hiervoor een ontwerp gemaakt. Onderdeel van het team waren Constructie-adviesbureau S3 en Bremen Bouwadviseurs.
Aan de Vendelstraat komt een nieuwe uitbreiding, 'het Paviljoen', waarin een koffiebar en onderwijszalen zijn ondergebracht. De ruimte tussen het paviljoen en de bestaande bouw wordt overdekt, waardoor een groot binnenplein ontstaat. Aan dit binnenplein zijn het food court en de Grab & Go winkel gesitueerd. Het studiecafé trekt door zijn centrale ligging aan de Vendelstraat én het binnenplein van beide kanten studenten, en biedt een informele studieomgeving. Door afsluitbaarheid is de ruimte multifunctioneel inzetbaar voor bijvoorbeeld bijeenkomsten of evenementen. De onder het atrium gelegen fietskelder heeft een centrale positie in het plan.

Op de tweede verdieping liggen twee onderwijszalen, die middels een mobiele panelenwand desgewenst als één grote ruimte gebruikt kunnen worden. Dit soort flexibele scheidingen worden in het gebouw op meerdere plekken toegepast. Het paviljoen biedt tevens extra flexibiliteit bij groei of krimp van de faculteit.