29 / 103

Onderzoek herstructurering bedrijfsterrein Kerketuinen
Den Haag
2019

 • Opdrachtgever

  Dienst Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Den Haag
 • Bouwlagen

  0
 • Bruto oppervlak

  0 m2
 • Architect

  Studio Leon Thier
 • Projectarchitect

  Leon Thier
 • Medewerkers

  • Florina Voaides
  • Andrei Voaides
In opdracht van DSO, sector Economie, hebben Studio Leon Thier architecten, Aad Bouwhuis Vastgoedadvies en Paradijsvogel Advies in de afgelopen maanden een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om (een deel van) het bedrijventerrein Zichtenburg-Kerketuinen-Dekkershoek (ZKD) te revitaliseren. Het studiegebied betreft de Zichtenburglaan en directe omgeving.
 
De vernieuwing van het ZKD is hard nodig. Objectief gesproken gaat het nu nog best goed met het bedrijventerrein, maar het aanbod aan bedrijfsruimte veroudert snel, waardoor nieuwe bedrijvigheid geen plek krijgt. Er wordt te weinig geïnvesteerd en dat is fnuikend voor de toekomst.
 
Door de gemeente Den Haag werd aan de onderzoekers gevraagd om met huurders en eigenaren van het bedrijfsvastgoed aan de Zichtenburglaan in gesprek te gaan om inzicht te krijgen in hun opvattingen. Ook werd aan hen gevraagd om inspirerende ruimtelijke modellen en scenario’s op te stellen die aangeven hoe die broodnodige vernieuwing eruit zou kunnen zien.
Uit de met eigenaren en huurders gevoerde gesprekken bleek dat vele ondernemers het op zich goed naar de zin hebben op het bedrijventerrein, maar er dient wel het een en ander te veranderen. Men heeft behoefte aan een plan met ambities. Ambities voor nieuwe bedrijvigheid, in een duurzame context, in een aantrekkelijke stedenbouwkundige setting, eventueel gecombineerd met wonen als die de bedrijvigheid niet in de weg zit. En met toevoeging van de nodige voorzieningen, die het gebied extra aantrekkelijk maken.
 
De gemaakte ruimtelijke modellen en scenario’s laten zien dat het goed mogelijk is om aan de Zichtenburglaan een aantrekkelijk bedrijvengebied te maken, dat inspeelt op de nieuwe verhoudingen in de markt (meer duurzaam, circulair) maar ook voor werknemers aantrekkelijk is om  te werken, met bijvoorbeeld voorzieningen als kinderopvang en horeca in de buurt.  Bovendien blijkt het goed mogelijk om een substantieel aantal m2 bedrijfsruimte toe te voegen (het dubbele van het huidige aantal m2 bedrijfsruimte), naar keuze deels in te vullen met woningbouw.
De visie sluit ook aan bij de ambitie van de Bedrijvenvereniging Zichtenburg/Kerketuinen/Dekkershoek om de Branding van het gebied te richten op Duurzaamheid. De opening van de Energieacademie en een HUB vestiging is daarin al een eerste stap.
 
De onderzoekers bevelen de gemeente aan om het bedrijventerrein ZKD niet meer te belasten met afzonderlijke huisvestingsinitiatieven, maar in te zetten op het opstellen, samen met de ondernemers, van een ambitieus geïntegreerd vernieuwingsplan voor het gebied, dat uiteindelijk in een Bouwpaspoort kan worden vastgelegd.