44 / 103

Politiebureau Levende Have Regiopolitie Haaglanden
Den Haag
1996 - 2001

 • Opdrachtgever

  Regiopolitie Haaglanden
 • Bouwlagen

  2
 • Bruto oppervlak

  3271 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Allard Assies
Het Bureau Levende Have biedt onderdak aan de paarden- en hondenbrigades van de Regiopolitie Haaglanden. Het nieuwe onderkomen van in totaal ca 3.250 m2 is gesitueerd in het recreatiegebied Madestein aan de westrand van Den Haag. 

De verschillende opstallen zijn zodanig ingebed in de nieuwe groenstructuur dat de combinatie van bebouwing en beplanting een positieve bijdrage levert aan de natuur- en belevingswaarde van het gebied. Op het terrein zijn manege, kantoor- en werkruimten, stapmolen, binnenbak en oefenterrein voor de honden gesitueerd aan weerszijden van een centrale 'as'. De hondenhokken zijn gesitueerd in een kunstmatige dijk, dit om het geluid van de blaffende honden zoveel mogelijk voor de omgeving te dempen. 
In de manege wordt geoefend in allerlei situaties die zich voor de Bereden Brigade voor kunnen doen, zoals de ceremoniele optocht bij Prinsjesdag, maar ook heftige optredens bij demonstraties. 
Het dak van de manege is dubbel uitgevoerd, zodat de paarden verse buitenlucht binnen krijgen zonder tocht en onverwacht geluid. Daarom zijn de stallen ook onder hetzelfde grote manegedak ondergebracht. 
Het kantoordeel is ontworpen als een uitzichttorentje. Op de begane grond bevindt zich in dit bouwdeel ook de pauzeruimte en de snuffelruimte voor de hondenbrigade. Hier worden bewijsstukken aan de speurhonden voorgelegd en hun herkenning gefilmd. â€‹